Здраве и красота

Здравословни състояния, които предизвикват замайване

На какво се дължат слабостта и световъртежът

22.01.2018г. / 13 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Замайването, световъртежът, временното изгубване на устойчивост могат да бъдат предизвикани от различни здравословни състояния.

Ниско кръвно налягане

Хипотензията или ниското кръвно налягане може да предизвика замайване, особено при внезапно изправяне. Хората с ниско кръвно налягане изпитват световъртеж и прималяване скоро след като се изправят от легнало или седнало положение. Състоянието може да продължи от няколко секунди до няколко минути. Ако не приключи дълго време веднага се консултирайте с лекар.

Дехидратация

Дори леката форма на дехидратация може да причини замайване и световъртеж. Намаленото количество течности и електролити в организма предизвиква нестабилност на тялото и затруднения в координацията. Дехидратацията също провокира спад в кръвното налягане, което допълнително създава усещане за прималяване.

Признаци на дефицит на витамин B12

Предозиране с кофеин

Пиенето на повече от една-две чаши кафе на ден крие рискове. Насищането на организма с кофеин може да предизвика замайване и главоболие. Той е стимулант, който въздейства директно на нервната система и кръвното налягане.

Паник атака

Паник атаките протичат по различен начин при отделните пациенти. В много от случаите се наблюдава и замайване като допълнение към общата картина на състоянието.

Хипервентилация

Когато хипервентилирате, кислородът нахлува прекалено бързо и дълбоко в белите дробове. Кръвта се насища с излишни количества кислород, а това намалява количеството въглероден диоксид. Усещането на пациентите е подобно на това при паник атака. Налице е ускорен пулс, замайване, световъртеж, стягане в крайниците, загуба на ориентация.

7 природни метода за потискане на световъртежа

Свързани статии

Сътресение

Ако сте диагностицирани с мозъчно сътресение, вероятността то да причинява замайването и световъртежа е голяма. Те са характерни за подобни травматични за мозъка състояния.

Инфекция на средното ухо

Когато имате инфекция на средното ухо е възможно вестибуларният ви апарат да е засегнат. В такива случаи налице е замайване.

Дефицит на витамин В1

Витамин В1 или тиамин отговаря за регенерацията на нервните клетки и функцията на нервната система. При намалено количество на важния витамин се наблюдава световъртеж, слабост, замайване, неравномерен сърдечен ритъм.

Коментирай