Здраве и красота

Полезни свойства на корена от магданоз

Защо не трябва да го изхвърляте

20.02.2018г. / 11 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Магданозът е превъзходна подправка. Ухаещ и изпълнен с полезни свойства, той е чудесно допълнение към редица ястия и салати. Коренът от магданоз обаче е изключително пренебрегнат.

Много малко хора знаят, че коренът от магданоз е много полезен и има свойства, заради които заслужава много повече от това просто да бъде изхвърлен в коша за боклук.

Кои са полезните хранителни вещества в корена от магданоз?

Коренът от магданоз е изключително богат на витамини С, А, К, В9, минералите желязо, мед, калий, калций, както и много антиоксиданти, фибри и флавоноиди. Освен това е много беден на калории, което го прави чудесен помощник в борбата с наднорменото тегло.

Анасонът и неговите свойства срещу бръчки

Кои са основните ползи за здравето от корена на магданоза?

Грижа за кожата

Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти и флавоноиди, коренът от магданоз се грижи много мощно за кожата. Той неутрализира оксидативния стрес в клетките и забавя стареенето.

Улеснява храносмилането

Богатството на фибри на този корен стимулира храносмилането, перисталтиката на червата и потиска възпалението в тях. Това улеснява извеждането на токсините и освобождаването на газовете.

Подпомага сърдечносъдовата система

Завидните количества калий в корена от магданоз укрепват сърцето и кръвоносните съдове. Калият спомага за балансиране на кръвното налягане, подобряване еластичността на стените на съдовете с лек съдоразширяващ ефект. Тези свойства на корена от магданоз допринасят в превенцията на инфаркт и инсулт.

Нахутът и свръхполезните му свойства за организма

Укрепва имунната система

Благодарение на големите количества витамин С в корена от магданоз имунната система работи добре. Той е и антиоксидант, който се бори със свободните радикали, причиняващи множество заболявания и стареене на клетките.

Подобрява костната плътност

В една чаша корен от магданоз се съдържат много повече от необходимите количества витамин К за деня. Той допринася за подобряване на костната плътност, която от своя страна е важен показател в превенцията на остеопороза.

Как да консумирате корен от магданоз?

Съществуват редица начини за приготвянето му. Можете да го печете, пържите, сотирате или варите. Един чудесен начин е да го изпечете на кубчета заедно с картофи. Можете да го настържете пресен и да го смесите с други зеленчуци в пресни салати. Подходящ е и като добавка към пюрета, маринати, сосове.

Коментирай