Зелено

Белопероне – красив храст с интересни цветове

Как да отглеждаме белопероне?

18.07.2017г. / 10 57ч.
Илияна Николова
Снимка: wikimedia commons

Снимка: wikimedia commons

Белопероне е много интересен, нестандартен и красив храст. Той не изисква особени грижи, а ефектните му и особени цветове са истинска атракция.

Стъблото и листата на белопероне са покрити с мъх. Може да се отглежда в широка кашпа у дома или директно в почвата на градината.

Цветовете са обагрени предимно в червено и розово, но се срещат бели, оранжеви и жълти разцветки. Белопероне е пълзящо растение, което е подходящо за засаждане в близост до стени, дувари и огради.

Цикас – отровен, но красив!

Местоположение и светлина

Белопероне предпочита максимално добре осветени места, но не и директна слънчева светлина. Ако го оставите на слънце, листата му ще започнат да жълтеят, а цветовете да избледняват.

Поливане

Поливането е умерено през цялата година. Предпазвайте растението както от подгизване, така и от засушаване.

Почва

Подходяща е обикновената градинска почва. Белопероне няма особени претенции към почвения субстрат. Добре е към почвата да се прибавят и малко торф и добре прегорял оборски тор.

Клеоме – цветето паяк

Наторяване

Желателно е през пролетта и лятото белоперонето да се наторява със специален разтворим тор според указанията на опаковката.

Температура

Оптималната температура за белопероне е умерената. Ето защо вирее добре по нашите ширини.

Пресаждане

Добре е белоперонето да се пресажда, особено в периода на активен растеж, когато растението бързо удвоява размерите си и саксиите му отесняват. Това се прави след като в началото на пролетта старите цветове се премахнат, въпреки че не са паднали сами. Храстът се подстригва малко, пресажда се. След това започва подхранване през 2-3 седмици.

Резултатът е още по-буен растеж и наситен цвят. Хубавото при белопероне е, че цъфти почти целогодишно.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
Свободно време