Свободно време

Йоана Недева: Всяко време има своя чар

Другото красиво лице на прогнозата за времето

06.02.2018г. / 12 02ч.
Михаела Лазарова
Йоана Недева. Снимка: личен архив

Йоана Недева. Снимка: личен архив

Ако има нещо, от което се вълнуваме всеки ден, то това е прогнозата за времето. Днес в рубриката ни „Тя, звездата“ ще ви срещнем с другото красиво лице на прогнозата за времето по телевизия Bulgaria ON AIR Йоана Недева.

Йоана има няколкогодишен опит в национална телевизия Bulgaria ON AIR. От 2013 до 2015 година заема позицията на репортер и водещ в Bulgaria ON AIR, като представя новините в ефир, води прогнозата за времето, отразява събития и изготвя репортажи.

Завършва бакалавърска степен по „Финанси“, както и „Аграрна икономика“ в УНСС. През 2012 г. получава магистърска степен по Финанси и инвестиции в „Essex University“ във Великобритания. Какво сподели чаровната брюнетка за работата си на екран, времето в нея и времето за предстоящите сезони, вижте в следващите редове.

Какво е времето в теб?

За съжаление времето в мен не е така предсказуемо, както метеорологичната прогноза. Огнена зодия съм и в рамките на един ден винаги преминавам през четири сезона, а понякога и по два пъти дневно. С една дума времето в мен е горещо. Неслучайно природните стихии имат женски имена.

Защо избра телевизията, за да се развиваш, и какво е да си част от семейството на Bulgaria ON AIR?

През 2011 година станах част от Bulgaria ON AIR първо като водещ на прогнозата за времето, а впоследствие и като репортер и водещ на новини. Направих кратка пауза, защото избрах нова сфера на дейност – тази на търговията с недвижими имоти.

През последните две години осъзнах, че ми липсва камерата и гласът в слушалката, който казваше: „Остават 10 секунди“. Това ми доставяше необходимия адреналин. Радвам се, че имам възможност отново да бъда част от телевизията. В началото на тази година получих предложение да водя прогнозата за времето.

Нов формат, нов екип, нов софтуер... Приех без да се замисля и сега съчетавам две неща, които ми доставят наистина динамиката, от която имам нужда. Семейството на Bulgaria ON AIR е страхотно и там се чувствам в свои води.

Зрителите на тв Bulgaria ON AIR ще видят за първи път представянето на времето по този начин. Какво ще отличава тази прогноза за времето от всички останали?

Представянето е различно, защото разполагаме с разнообразно портфолио от детайлни карти, които запознават аудиторията не само с това какво време да очакваме, но и на какво го дължим. Информацията, която предаваме, е също доста обогатена, тъй като представяме климатична информация за Балканите, цяла Европа и времето у нас.

А и всеки четвъртък доцент Рачев разнообразява нашата прогноза не само с данни за времето за месец напред, но и разяснява как то се отразява на живота ни, както и причините и следствията от природните бедствия...

Мислиш ли, че един ден би се занимавала сериозно с климатология?

Тази сфера ми е наистина интересна, особено сега, когато виждам отблизо как едни най-обикновени данни се превръщат в прогноза и във важен фактор за плановете на хората. Но времето ще покаже дали ще поема професионално по този път.

В работата си с климатолозите доц. Георги Рачев и Симеон Матев какво би искала да научиш?

Искам да науча особеностите на климата и всички явления, свързани с него. Искам да обяснявам с точност защо възниква дадено явление, при какви условия можем да го очакваме и с каква точност да прогнозираме. И мисля, че мога да разчитам на най-подходящите професионалисти за това.

Как близките ти гледат на твоето ново амплоа?

Близките ми живеят далеч от мен, на 400км, и са много щастливи, когато ме виждат на екран. Радват се и им е приятно да чуват времето от мен.

Телевизията какъв сезон е?

По-скоро я свързвам с есента и зимата, тогава всичко е много по-динамично, интересно и колоритно... Лятото е отминало и хората са заредени с много енергия и идеи.

Как би описала себе си извън нея с няколко думи?

Открита, ведра, понякога нетактична.

Имаш ли хоби и как обичаш да се забавляваш?

Динамична личност съм и обичам да правя много и различни неща. Карам уейкборд през лятото, а през зимата се уча все още да карам ски. През другото време обичам да се разхождам в планини, обожавам и да пътувам. Намерила съм и своя начин да релаксирам – много успокояващо ми действа йогата. Отскоро се занимавам с интериорна фотография, което също ми е доста интересно.

Какво прави деня ти слънчев?

Когато всички мои близки се чувстват добре, обкръжението ми е от позитивни хора и времето е слънчево. Живях в Англия известно време и тогава, всъщност, разбрах колко важно е слънцето за настроението. Не е задължително, но е хубаво от време на време да се показва.

В кой сезон женската красота процъфтява?

Мисля, че през пролетта процъфтява всичко, в това число и женската красота.

Мерилин Монро е казала: „Дизайнерите искат от мен да се обличам като пролетта, в пищни рокли. А аз не се чувствам като пролет. Чувствам се като топла, червена есен.“ Теб кой сезон те кара да се чувстваш най-добре?

Ако бях Мерилин Монро, щях да се подчиня на дизайнерите. Харесва ми, когато денят става по-дълъг и температурите се покачват. Въздухът е по-позитивен за всички. А опциите за това как да прекараме свободното си време са повече.

Как времето влияе на нашата нагласа, мотивация, настроение, на любовта?

Всяко време има своя чар. Трябва да се адаптираме и да се наслаждаваме, без значение дали е +40 градуса или -40 по Целзий. Не обичам да чувам оправдания от приятели, свързани с времето. Понякога тичам в парка, докато вали дъжд. Времето не спира, ако е лошо, нали?

Каква пролет и какво лято ни очакват?

Времето тази зима е доста по-топло за сезона. Можем да очакваме и пролетта и лятото да бъдат приятни и топли. Мечтая си всяко лято да става все по-дълго... Да бъде поне до средата на октомври. Надявам се през 2018 г. да имаме този късмет.

Снимки: личен архив

 

Коментирай