Меню

Пълнен заек

4 април 2012 | 15:15 | Аз жената
5 от 4 гласа
Добави в любими
1 средно голям заек 
1 ч. ч ориз и 2 ч. ч. хладка вода 
Около 300 г Гъби 
1 кг Картофи 
2-3 моркова 
4-5 глави стар лук 
стафиди и сини сливи без костилки (пожелание) 
сол, босилек, куркума, черен пипер, джоджен 
3-4 с. л. олио

Продукти
Приготвяне

Приготвяне

Нарязваме едната глава лук и слагаме в дълбок съд с предварително загрято олио. След 1-2 мин. прибавяме ориза. Запържваме докато стане прозрачен. Прибавяме и нарязаните гъбки (100 г) и стафидите. Подправяме с куркума, сол, черен пипер, босилек. Разбъркваме. Прибавяме постепенно водата. Оставяме да покъкри, докато оризът попие водата. Оризът трябва да е полуготов.
Заекът предварително е почистен и измит. След като е поизстинал оризът, започваме да пълним заека. Аз започвам от главата. Слагамe няколко лъжици, набутвамe хубаво и след това зашивамe. После пак няколко лъжици, плънка и пак зашивамe. И така докато се напълни целият заек. Поставямe готовото зайче в предварително намазнена тава.
Нарязвамe останалите зеленчуци. Картофите на по-едри парчета. Морковите на кръгчета. Лука на полумесеци. Останалите гъбки нарязвам на четири. Слагамe в тавата около заека. Изсипвамe и сините сливи. Осолявамe, поръсвамe с черен пипер, босилек, джоджен. Сипете вода, докато се покрият зеленчуците. При мен винаги остава от плънката и затова остатъка изсипвам при зеленчуците. Разбърквам. Покривам тавата с фолио.
Слагам да се пече в предварително загрята фурна на 250 градуса около 1ч. След това намалявам на 180-200 градуса и оставям да се пече още около 45мин. Накрая махам фолиото и оставям да се запече до зачервяване (приблизително 30 мин.). Изключвам фурната и оставям заека да си почине малко в нея.
P . S . Стафидите и сините сливи са пожелание. Те придават леко сладък привкус на заека.
Приятен апетит!!!

Рецептата е от конкурса „Какво сготвих днес“

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай