Майчинство

Съвети за хранене на бебето с лъжица

Как лесно да го накараме да свикне с лъжицата

09.08.2017г. / 10 25ч.
Илияна Николова
Снимка: maxpixel

Снимка: maxpixel

Храненето с лъжица трябва да става постепенно и не насила. Бебето се нуждае от време, за да свикне с тази голяма промяна.

Към шестия месец или по-рано, ако усетите, че детето ви е готово, можете да му предложите да се храни с лъжичка. Навярно то ще започне първо да смуче ръба на лъжичката, преди да разбере, че тя може да влезе в устата му. Откритието ще става лека-полека и без да го насилвате. Ако бебето е лакомо, сигурно ще се изненада от този начин на хранене, което не става така бързо, както би желало.

Освен това имайте предвид, че детето може да откаже да яде с лъжичка или заради умора, или по други причини. Не го хранете насила с нея, ако то предпочита шишето с биберон.

За какво ползват плацентата след раждане

Опитайте някои техники за лесно свикване:

Започнете храненето с пюре или компот с лъжичка, когато бебето е много гладно. Това ще го окуражи да полага повече усилия. Нека бъде възнаградено, щом приключи храненето, с шише с биберон.

Устата на бебето е мъничка, затова използвайте съвсем малка лъжичка. В началото за предпочитане е пластмасова, понеже допирът на метала в устата не е особено приятен и може да отблъсне бебето.

Свързани статии

Когато бебето пожелае да държи лъжичката, дайте му две, по една във всяка ръка. То ще се упражнява да се храни самичко, без да бърка с ръце в пюрето.

Американка роди огромно бебе – почти 7 килограма!

Някои бебета обожават да се хранят от шише. Не е необходимо да ги лишавате от него, но не се отказвайте и от лъжичката.

Отрано му създавайте навика да приема плодов сок от лъжичката.

* * *

Откъс от „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс
Издателство „Слънце“

Коментирай