Майчинство

Как да се справим с атопичния дерматит?

Симптомите се проявяват по скалпа, лицето и тялото

12.12.2017г. / 13 27ч.
Михаела Лазарова
Снимки: Eucerin

Снимки: Eucerin

Атопичният дерматит (или атопична екзема) е все по-често срещано кожно заболяване, което засяга възрастни, деца и бебета, независимо от цвета на кожата и местоживеенето. Децата са най-застрашени, като в 90% от случаите развиват атопичния дерматит преди да са навършили 5 години. Някои от тях „надрастват“ заболяването с възрастта. То рядко започва в по-напреднала възраст.

Симптомите се проявяват по скалпа, лицето и тялото, като засегнатите зони се различават при бебетата, децата и възрастните:

  • Бебетата могат да проявят симптомите, когато са на 2-3 месеца. Обикновено обривът се появява внезапно, като кожата става суха, лющеща се и сърбяща. В острите фази дори може да секретира. Обикновено атопичният дерматит при бебетата се появява върху лицето – по-конкретно върху бузите – скалпа, колената и лактите. Много рядко бебетата имат атопична кожа в областта на памперсите. Въпреки че в тази част може да се появи обрив, кожата там е прекалено влажна, за да се развие атопичен дерматит.
  • Децата, които развиват болестта по-късно (между 2 години и пубертета), обикновено получават обрив по тялото, който е сух и сърбящ. Обикновено засегнати са сгъвките на лактите и колената, врата, китките, глезените. При децата от Кавказ например симптомите се проявяват върху вътрешната страна на лактите, китките, задната част на колената и глезените. Обратно, децата с по-тъмна кожа и тези от азиатски произход са засегнати на върха на лактите или предната страна на колената.
  • Атопичният дерматит при възрастните се характеризира с много суха, лющеща се кожа и непрекъснат сърбеж по лицето или тялото.

Как мога да позная, че детето ми е в остра фаза на атопичен дерматит?

Може да познаете, че детето ви преминава през остра фаза, ако...

  • Има умерен до силен сърбеж.
  • Кожата му е възпалена и болезнена.
  • Кожата секретира или дори кърви.

Детето може да не е в остра фаза, ако...

  • Нанасянето на овлажнители успокоява симптомите.
  • Симптомите при детето могат да се облекчат, без то да се разчесва.
  • Кожата е само леко напукана.

Ако не сте сигурни за симптомите на детето ви, потърсете мнението на дерматолог.

Атопичният дерматит обикновено протича в две фази. По време на спокойната (без симптоми) кожата е много суха, раздразнена, напукана и има нужда от ежедневно хидратиране. През острите фази (с възпаление) е необходима допълнителна грижа, като нанасянето на локални медикаменти, които да успокоят възпалението и сърбежа.

Плюшените играчки (препоръчително е да са от памучни материали) могат да отвлекат вниманието на детето и да го предпазят от разчесване.

Това заболяване може да бъде много стресиращо, като се отрази не само върху децата, но и върху техните родители, на които е трудно да ги предпазят от разчесване. Децата и бебетата понякога отъркват телата си в завивките или други повърхности, за да облекчат сърбежа си, но това може да доведе до инфектиране на кожата.

Сърбежът може да затрудни съня, което допълнително да стресира родителите. Затова ефикасното третиране и подходящата грижа за кожата могат да облекчат до голяма степен дискомфорта от атопичния дерматит.

Дермо-козметична грижа за суха и раздразнена кожа

Продуктовата серия Eucerin® AtopiControl съдържа крем за интензивна успокояваща грижа, както и поддържащи продукти, подходящи за периодите без проявени симптоми. Продуктите са без парфюми, оцветители и парабени. Подходящи са за деца над 3 месеца. Те са клинично и дерматологично тествани, с доказана поносимост от атопична кожа.

Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем клинично доказано подобрява състоянието на кожата през острите фази. Успокоява раздразнената кожа, облекчава сърбежа, намалява зачервяването. Съдържа комплекс от възстановяващи Омега 6 мастни киселини, успокояващ Ликохалкон А, антибактериален Декандиол и охлаждащ Ментоксипропандиол.

AtopiControl Измиващо олио нежно почиства, успокоява сърбежа и защитава кожата от изсушаване. Подходящ за ежедневна хигиена.

AtopiControl Успокояващ лосион за тяло и AtopiControl Успокояващ крем интензивно овлажняват кожата, облекчават сърбежа, намаляват зачервяването, бързо се абсорбират и успокояват грубата и раздразнена кожа. Подходящи за ежедневна грижа.

Eucerin AtopiControl INTENSIVE Крем за ръце е подходяща грижа за ръце с екзема, включително атопична кожа. Той може да бъде използван както по време на възпаление, така и в по-спокойни фази на атопичен дерматит. Успокоява ръцете по време на възпаление и работи като основно лечение в по-спокойни периоди.

Снимки:Eucerin

Коментирай