Майчинство

Успокойте бебето с рефлексология

Как да облекчите коликите и болките от зъби с масаж

07.02.2018г. / 16 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато бебето плаче, неспокойно е, рефлексологията може да ви помогне да го успокоите. Това е техника за масаж на краката, базирана на свързването на органите на тялото с определени точки на краката.

Като се упражнява лек натиск върху тях, бебето става по-спокойно. Освен това бебетата обичат масажите.

Вижте няколко техники за масаж и в какви моменти могат да ви помогнат.

Глава и зъби

Според рефлексологичната карта зоните на главата и зъбите са свързани с пръстите на краката. Масажирането им може да успокои болката при растящите зъбки. За да облекчите вашето бебе започнете с едното краче, като масажирайте всяко пръстче с леки кръгови движения и леко притискане. След това направете този масаж и на другото краче.

Също така можете да опитате да масажирате зоната под пръстите на ръцете. Масажът става с помощта на палеца и показалеца, внимателно с много лек натиск.

3 храни, от които бебетата заспиват по-лесно

Синуси

Центровете на всеки пръст на крачетата (меката част) са свързани със синусите. Можете да използвате тези точки, за да облекчите запушения нос. Просто поемете в ръката си едното краче, използвайте показалеца и палеца на другата ръка, за да масажирате с леки кръгови движения всяка точка. След това повторете и за другия крак.

Бели дробове

Напрежението в гърдите може да се намали чрез масажиране на възглавничките на крачетата. Те се намират точно под пръстите. Масажирайте с кръгови движения, след което започнете да „изписвате“ с пръст спирали от ляво на дясно.

Бебето на 12 месеца – какво е характерно за този период

Слънчев сплит

Рефлексната област, свързана със слънчевия сплит е „кръстовището“ на много нерви и се намира под възглавничките на краката, точно в средата. Масажирането може да помогне за облекчаване на разстроеното коремче. Поемете двете крачета в дланите си, поставете палците върху точките и започнете да ги движите в малки кръгове.

Горната част на коремчето

Масажирането на центъра на стъпалцата може да помогне да облекчите неразположения като запек и лошо храносмилане.

Свързани статии

Долната част на коремчето

Масажирайки долната част на коремчето може да облекчите подуването му и запека. Отново масажирайте областта в кръг и описвайте спирали.

Колики

Масажирането на областта на петичките може да облекчи неразположения като колики. Поемете крачетата в дланите си и следвайте извивките на петичките или ги масажирайте леко, като се движите от долната им част нагоре.

Илюстрация: istock

Коментирай