Бременност

Газове по време на бременност

Защо бременните жени имат газове в корема

07.02.2013г. / 12 32ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Защо коремът на бременната жена изглежда голям, когато тя е в ранна бременност и матката се е разширила съвсем малко? Причината е в газовете, които го издуват.

По време на износването на плода стомахът става „ленив“ – понижава се перисталтиката, което води до подуването му. Едновременно с това се повишава синтезирането на прогестерон, който отслабва гладките мускули, включително и матката, кръвоносните съдове, червата, стомаха и пилорния сфинктер – (пръстеновидният мускул, контролиращ изливането на стомашното съдържимо от стомаха към дванадесетопръстника в началото на червата).

Прогестеронът забавя перисталтиката на червата и стомаха, затова храната се задържа по-дълго време в тях, което води до образуване на газове.

Свързани статии

Други причини за газообразуване:

  • бързо поглъщане на храна, без внимателно и бавно дъвчене;
  • хранене в нервно състояние;
  • хранене, когато не изпитваме глад и когато сме преуморени;
  • хранене преди сън;
  • преяждане;
  • алергия към дадена храна – например мляко или глутен.

Защо е важно да дъвчем храната бавно?

Първо, зъбите трябва да раздробят храната на малки парченца. След това слюнката трябва да я намокри и направи на каша, за да й помогне по-лесно да премине през гърлото и хранопровода. Освен това създава условия за по-добрия й контакт с ензимите в червата и стомаха. В слюнката се съдържа и ензимът амилаза, който разгражда скорбялата.

Храни, които образуват газове в по-голяма степен са лук, чесън, зеле, ряпа, бирена мая и бобови растения. Неправилното съчетаване на храни също може да доведе до газообразуване – например плодове със зеленчуци, зърнени храни и кисели плодове, череши и млечни храни. Обяснението е, че различните храни изискват различни ензими, които да ги преработят. Затова между две хранения е добре да има 4 часа почивка.

Коментирай
Свободно време