Бременност

Какво е добре да направим, преди да забременеем

Всяка майка иска да даде добър старт на бебето си, направете го!

08.08.2013г. / 16 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ако вие и партньорът ви вече правите опити, с които да заченете е добре да знаете какво трябва да направите преди да забременеете. 

Най-напред, дами, трябва да се качите на кантара. Ако през годините сте поддържали едно нормално тегло, това е чудесно. Но ако килограмите са отгоре, ще трябва да се разделите с няколко преди бременността. Наднорменото тегло не само, че влияе негативно върху овулацията, но и крие риск от високо кръвно налягане и появата на диабет.

Свързани статии

Знаете, че по време на бременност теглото се покачва, а диетите и отслабването през деветте месеца не са препоръчителни, защото бебето се нуждае от много важни елементи, които приемаме с храната. Затова, започнете да се храните здравословно и спортувайте поне 2 пъти седмично.

Откажете се от цигарите и алкохола, не само вие, но и партньорът ви. Тези два вредни навика, могат сериозно да навредят на бебето ви, започвайки от сърдечни проблеми до ментални дефекти. Освен това, е доказано, че алкохолът намалява броя на сперматозоидите. Всяка майка иска да даде добър старт на бебето си, направете го!

Някои лекарства, които приемаме не пречат на бременността. Но на други приемът е противопоказен. Ето защо е добре да се консултирате с лекар и да обсъдите приемането на заместители на тези медикаменти, ако това се налага.

Пътувайте и се забавлявайте. Много двойки допускат една основна грешка, когато искат да имат бебе. Не спират да мислят за този процес, а резултатът се бави. Правете любов, но не мислете постоянно за това защо на теста за бременност е имало една, а не две чертички. Пътувайте и посещавайте места, които да ви заредят положително. А когато чудото се случи, трябва да се консултирате с лекар, който да ви посъветва дали е добре да пътувате на дълги разстояния.

Храната, която приемате по време на бременност е от голямо значение за вашето здраве и това на бебето. Но тя е също толкова важна и преди това. Хапвайте повече храни като спанак, овесени ядки, плодове, риба. Те са богати на желязо, полезни мазнини и витамини, които да подготвят организма за зачеването. 

Ако досега сте посещавали редовно вашия лекар за поставяне на различни ваксини, като противогрипна например, попитайте какви други трябва да направите преди да забременеете и как те ще се отразят на процеса на забременяване.

Посещавайте на всеки шест месеца стоматолог и водете отлична устна хигиена. Неспазването й може да доведе до редица здравословни проблеми. По време на бременност също ще се нуждаете от редовни прегледи при зъболекар.

Коментирай