Бременност

Акне по време на бременност? Възможно е!

Как да намалите появата му?

03.09.2013г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Бременна жена Снимка: Sxc.hu

Бременна жена Снимка: Sxc.hu

Възможно ли е да се появи акне по време на бременност? Да, напълно възможно е, предвид хормоналните промени, които настъпват. Бременността може да е причина за появата на пъпки по лицето и гърба, особено при по-мазните кожи и тези склонни към образуването на акне.

Нерядко се наблюдават и усложнения при акне, което вече е било налице. Но тъй като всяка бременност протича различно, при всяка жена, има дами, които споделят, че тяхната кожа през деветте месеца е чиста и без пъпки.

За появата на този неприятен проблем донякъде са отговорни хормони, наречени андрогени. Те увеличават секрецията на себум. Когато кожата не се почиства правилно, консумират се по-мазни и тежки храни, се образуват и червените пъпки. При някои бременни акнето е в по-лека форма, но при други се наблюдава кожа, която видимо страда.

Как да намалите появата му?

Започнете със старателното почистване на грима. Най-напред отстранете замърсяванията с помощта на памучен тампон и тоалетно мляко, специален лосион или мицеларна вода за почистване на грим. След това измийте лицето с подходящ течен сапун за лице съобразен с типа кожа. Предлагат се и специални серии сапуни за облекчаване на акне, които са подходящи както за лице, така и за тяло. Мийте лицето си и сутрин отново с подходящ продукт.

Когато подсушавате кожата си не я търкайте, а леко попивайте водата с кърпата.

Не изстисквайте и не чоплете пъпките. Най-добре е да посещавате козметични процедури. Там козметикът или дерматологът ще се погрижат за кожата ви.

Ако ползвате фон дьо тен добре е той да бъде на водна основа, а не на маслена. Предлагат се гримове, които са разработени специално за проблемни кожи. Те помагат на кожата да диша и не запушват порите.

Опитайте да ползвате козметика, която е със 100% натурално съдържание, както кремове, така и гримове.

Сменяйте често кърпите за лице и тяло, както и спалното бельо. Носете памучни дрехи и бельо.

Свързани статии

Правете си маска с хума. Освен че хумата намалява появата на бръчки, има лековито действие. Смесете няколко лъжици от бялата глина с вода, кисело мляко или билкова отвара. Направете гъста каша и я нанесете върху лицето си за около 15 минути. Изплакнете и нанесете подходящ крем.

Обтриването на кожата с отвара от магданоз също профилактира появата на пъпки. Сварете една връзка магданоз в 500 мл вода. След като изстине прецедете и обтривайте лицето с нея три пъти на ден.

Ако след тези съвети акнето не намалее, посъветвайте се с наблюдаващия ви лекар.

Коментирай