Бременност

С какво не бива да прекаляват бременните?

Кофеинът, алкохолът, упражненията - какво не знаем?

06.12.2013г. / 14 10ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Когато става дума за бременност бъдещите майки трябва да внимават за много неща, особено какъв начин на живот водят. Последните изследвания, публикувани в журналите по неврология на Калифорнийския университет сочат, че алкохолът, дори и в малки количества, оказва вредно влияние върху бебето. Употребата му може да бъде предпоставка за бъдещо развитие на множество болести.

Лабораторни изследвания, проведени в катедрата по психология на Калифорнийския университет показват, че минимално количество алкохол по време на бременността влияе пряко върху формирането на мозъка на плода, по-специално върху центровете на слуха, зрението, осезанието, моториката и езика. Учените предупреждават, че приеманият от майката алкохол влиза директно в кръвния ток на бебето чрез плацентата или кърмата.

Свързани статии

Според по-ранно проучване, публикувано в Международния журнал по акушерство и гинекология, употребата на алкохол в малки количества по време на бременност няма пряка връзка с появата на когнитивни и поведенчески проблеми. Данните от изследването са доста противоречиви и не може да се състави единодушно мнение по този въпрос.

Мнението на Хилда Хътчерсън, професор по акушерство и гинекология от Колумбийския университет, що се отнася до алкохола, хората не могат да преценяват трезво колко точно е достатъчно да се пие, затова тя препоръчва просто да се избягва употребата му по време на бременност.

Трудно е бъдещите майки да решат какво да предприемат. Съветите на доктора, собствения инстинкт, блоговете за млади майки – информацията навсякъде е разнородна.
Ето още три неща, които могат да предизвикат противоречия у бъдещите майки, както противоречиви са и изследванията за тях:

Кофеин – необходимата доза кафе сутрин ви зове от топлата чаша, но според учените от Американската асоциация по акушерство и гинекология употребата на кофеин по време на бременността би могла да доведе до вродени дефекти и преждевременно раждане. За това твърдение, обаче, няма достатъчно доказателства. От Американският конгрес на акушерите и гинеколозите (ACOG) изтъкват, че умерената консумация на кофеин (по-малко от 200мг на ден) не изглежда като основен фактор, имащ пряка връзка с появата на спонтанен аборт или преждевременното раждане.

Консервирана храна – Американската асоциация по акушерство и гинекология изтъква, че консервираната храна в умерени количества не оказва вредни влияния върху плода. Но Сдружението за проучване безопасността на пазарите посочва, че 92% от храните в консерви са замърсени с вещество, подобно на естроген, наречено бисфенол А, което може да повлияе върху развитието на мозъка на бебето. Поради спорните резултати от различните изследвания е най-добре бременните да избягват консервираните храни.

Упражнения – от гледна точка на предотвратяване качването на килограми, повишаване на настроението и заздравяване на съня, е препоръчително да се поддържа добра физическа форма по време на бременността. Но претоварването, прекалено силовите упражнения и особено екстремното вдигане на тежести могат да бъдат сериозна предпоставка не само за преждевременно раждане, но дори и за спонтанен аборт. Лекарите съветват физическите упражнения да се правят само под наблюдението на специалисти.

Добре е да бъдете внимателни. По време на бременността се случват множество промени в организма на майката. Обръщайте внимание на съветите на специалистите и се придържайте към здравословното хранене и умерена двигателна активност.

Коментирай