Бременност

Факти и митове за здравето на косата при бременност

На какво трябва да обръщате внимание

09.12.2013г. / 16 20ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

По време на бременността жените си задават хиляди въпроси за това какво е безопасно да се прави, как да се подобри здравословното състояние и кои са добрите хранителни и физически практики, с които бременната жена трябва да се съобразява. Много от тези въпроси са свързани с косата.

Дали е добре косата да се боядисва по време на бременността и дали това ще окаже вредно влияние върху бебето? Пада ли косата по време на бременност и след това, докато майката кърми?

Предлагаме ви да се запознаете с някои факти и митове за състоянието на косата през онези 9 месеца от живота на бъдещите майки.

При някои бременни жени може да се наблюдава съществено заздравяване на косата. Това е факт, който се дължи на промяната в хормоналните нива. Повишаването на някои хормони се отразява изключително благотворно върху косъма.

Свързани статии

Един от разпространените митове за косата по време на бременност е, че не трябва да се изправя, къдри или боядисва. Въпреки че няма достатъчно изследвания по този въпрос, специалистите препоръчват през първото тримесечие от бременността да избягваме тези процедури. В следващите етапи от пренаталното развитие не би следвало да възникват проблеми, породени от тези процедури, но все пак е добре всяка жена да се консултира персонално със специалист.

Според изследванията около 40-50% от жените се сблъскват с проблема косопад след раждането. В този чувствителен момент за всяка жена това е изключително стресиращо изживяване. Специалисти дерматолози съветват младите майки да не се притесняват. В почти всички случаи това състояние отшумява през следващите месеци и рядко води до перманентна загуба на коса.

За онези, които се доверяват на митовете за това как може да се предскаже пола на бебчето според структурата на косата по време на бременност, имаме лоша новина! Няма как, мили майки, да се предскаже пола на бебенцето ви по този начин! Доверете се на ултразвуковото изследване. Не се тревожете, безопасно е за вашето мъниче!

Доказан факт е, че третирането с химически вещества може да увеличи чувствителността на скалпа след раждането. Тази чувствителност може да прерасне в дерматологичен проблем, затова специалисти в областта на дерматологията съветват, ако искате да смените цвета на косата си по време на бременността или скоро след нея, да изберете по-щадящ вариант. Например леки светли кичури или процедури за усилване на блясъка на косата. Това ще сведе контакта на скалпа със силни химически вещества до минимум. По този начин ще избегнете прекомерното накъсване на косъма.

Бъдете внимателни по време на бременността и следвайте съветите на специалистите! Не се стряскайте, ако чуете някой ужасяващ мит по отношение на косата! Вслушвайте се повече в тялото си.

Коментирай