Бременност

Промени в тялото при бременност, за които не сте подозирали

Сърцето се уголемява, костите омекват

13.03.2014г. / 12 36ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Ръцете ви се сковават

Сковаността и изтръпването на ръцете може да бъде признак на синдром на карпалния канал – натиск върху нервите, инервиращи горния крайник. Много жени са изложени на този риск по време на бременността и обикновено той изчезва след раждането.

Тялото ви произвежда повече кръв

Общият обем на кръвта в тялото е с 50% по-висок от обикновения и сърдечният дебит се увеличава с 40%, за да може да изпомпа достатъчно кръв. По време на бременността се произвеждат с до 20% допълнителни червени кръвни клетки (еритроцити), необходими за транспорта на кислорода до всички части на тялото. Затова е нормално да се чувствате „без дъх“ в последните седмици от бременността.

За да си помогнете е необходимо да правите повече аеробни упражнения, като ходене, плуване – те ще ви помогнат да се чувствате по-здрави и силни.

Обонянието ви става по-изострено

Промените във вкуса и желанието за различни храни се дължи именно на промяната в обонянието. 90% от способността да усещаме храната е благодарение на способността ни да я помиришем.

Можете да дишате по-дълбоко

Тъй като матката расте, диафрагмата се компресира. Това звучи сякаш дишането се усложнява, но всъщност не е така.

Лицето ви потъмнява

Така наречената „маска на бременността“ е предизвикана от пигментните промени в кожата като е възможно да получите потъмняване по носа и бузите във формата на пеперуда. Засяга само някои жени, но не е ясно точно по какви механизми.

Гърдите ви продължават да се променят

Много жени се притесняват излишно, че единствено кърменето ще развали формата и плътността на гърдите. Истината е, че цялата бременност променя гърдите, а не кърменето. Правилната поддръжка е от жизненоважно значение, за да подпомогне мускулите на гръдната стена, тъй като с напредването на бременността тя отслабва.

Храносмилането се забавя

Прогестеронът забавя храносмилателните процеси в началото на деня, така че тялото ви да може да поеме повече хранителни вещества, които да насочи към бебето. Това не означава, че е необходимо да се храните повече. Имайте обаче предвид, че може да предизвика запек.

За да си помогнете пийте повече течности, яжте плодове и зеленчуци и не забравяйте фибрите!

Кръвта ви се съсирва по-бързо

Това е защитен механизъм на тялото за предпазване на бебето, ако се случи вътрешно или външно кървене на майката. Така организмът се запасява с достатъчно кръв. Ако имате опасения за съсирек е необходима консултация с лекар незабавно! Наднорменото тегло или наличието на тромбоза или тромбофлебит са основни рискови фактори от запушване на централни кръвоносни съдове.

Коментирай
Свободно време