Бременност

5 важни въпроса преди да станем родители

Предродителски разговори - какво е добре да се обмисли преди да заченете?

14.04.2014г. / 14 51ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Когато ни споходи желанието да имаме бебе обикновено се впускаме в безкрайни „упражнения“ (доста забавни), за да сбъднем желанието си. Но често не отделяме толкова време за същинското говорене за бебето – дали сме готови за идването му и изобщо готови ли сме да бъдем родители.

Експертите по семейно планиране са единодушни, че има някои важни разговори, които двойката трябва да проведе, преди да се реши на голямата крачка.

Големият въпрос

Да, приятелите ви може и да имат вече деца, но това означава ли, че и вие задължително трябва да последвате примера им? Преди да се впуснете в опити, помислете дали сте готови да бъдете родители. Първото и най-важно нещо, за което трябва да помислите е, дали и двамата сте еднакво готови и решени да направите тази стъпка. Ако се колебаете да отговорите на този въпрос дори за минута, по-добре спрете.

Пари

Разбира се, че не е нужно да изчакате да натрупате цяло състояние, преди да заченете, но все пак финансовият въпрос, колкото и банален да е, е от значение. Ще можете ли да си позволите издръжката на бебето? Ще можете ли да осигурите на подрастващото дете все по-нарастващите му нужди с порастването? Ще можете ли да вземете достатъчно дълъг отпуск по майчинство, за да сте до мъничето си максимално дълго, докато има нужда от вас?

Здраве

Преди да забременеете е добре да си направите всички необходими изследвания, да проучите здравословната история и на двете фамилии. Генетичните аномалии могат да бъдат предотвратени, ако внимателно се разгледат рисковете.

Свързани статии

Възпитание

Добре е да се уверите дали имате общи ценности по отношение на възпитанието, методите и целите на отглеждане на детето. Хубаво е дори предварително да си съставите своеобразен договор за това как да разпределите авторитетите си в отглеждането. Важно е да се знае, че авторитетът на майката и на бащата са равнопоставени и не е добре единият да бъде накърняван в присъствието на детето. Това е много важна тема, която е добре да обсъдите преди да имате дете, а дори и след това.

Промени

Без значение колко книги или информация в мрежата сте чели за родителството, веднъж появило се, детето може да преобърне цялата ви представа до момента. Така се случва, че родителите често не успяват да приложат модела, който са си съставили в представите си, защото всяко дете си има своите особености и изисква адаптивност и моментна точна преценка във възпитанието. Има теории, които гласят, че детето е абсолютна tabula rasa (празна дъска), на която всеки родител „пише“ онова, което иска да проектира върху детето си. Може би има известна доза истина в тази теория, но и няма как това твърдение да бъде общовалидно за всяка индивидуалност. Много са факторите, които правят възпитанието често с непредсказуем резултат заради индивидуалността, която всяко човешко същество носи.

Последиците от необмисленото предприемане на родителската роля в живота може да са не толкова добри, ако не бъде обмислено добре новото „начинание“, с което младата двойка се захваща. Затова проведете тези разговори помежду си. Ще ви е от полза.

Коментирай