Бременност

Не пренебрегвайте сърбежа през бременността!

Може да се окаже сериозен симптом!

30.10.2014г. / 11 42ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

По време на бременността могат да се появят всякакви остри или хронични състояния, които по някакъв начин могат да застрашат здравето и живота на майката или бебето.

Едно такова състояние е интрахепаталната холестаза. Това рядко срещано състояние на черния дроб по време на бременността сериозно заплашва здравето на майката и утроява рисковете за раждане на мъртво бебе.

Това състояние се характеризира със симптоми на жълтеница, но преди те да се манифестират се появява силен сърбеж в различни области на тялото.

Свързани статии

Причината за появата на интрахепатална холестаза по време на бременността все още не е съвсем категорично ясна. Предполага се, че промените в хормоналния баланс в този период затрудняват способността на черния дроб за транспортиране на някои важни биохимикали към жлъчката.

Тези вещества се натрупват в кръвта, стимулират нервите под кожата и причиняват ужасен неистов сърбеж.

Симптомите на непоносим и влудяващ сърбеж се засилват с напредването на състоянието и в никакъв случай не трябва да се пренебрегват. Жени, страдали от това състояние през бременността, споделят, че са имали толкова силни пориви за чесане, че са си причинявали кървави рани по кожата.

Кои са най-характерните белези на интрахепатална холестаза?

  • Тъмен цвят на урината
  • Интензивен остър сърбеж по цялото тяло
  • Светли изпражнения
  • Пожълтяване на ретината на окото или кожата

Ако усетите някои от тези симптоми, незабавно посетете лекаря си. Най-доброто лечение на това състояние е щателното наблюдение и ако бременността е достатъчно напреднала – планиране на изваждане на бебето, преди да е станало твърде късно.

При навременно лечение ще се избегне допълнителен риск както за майката, така и за бебето.

Коментирай