Бременност

Откриване и разпознаване на гестационния диабет

Кой е в риск и как да разпознаем ранните симптоми?

25.02.2015г. / 11 09ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Шансовете нещо да се обърка по време на бременността не са никак малки. Дори да се чувствате добре през повечето време, това не означава, че не трябва да си правите консултации и изследвания от време на време.

Едно сравнително често срещано усложнение по време на бременността е гестационният диабет.

Какво представлява гестационният диабет?

Гестационният диабет се случва, когато хормоните на бременността пречат на усвояването на собствения инсулин. Така нивата на кръвната захар се повишават. Повечето жени с гестационен диабет нямат особени симптоми. Някои изпитват силен глад, жажда, умора.

Как да разберете дали страдате от гестационен диабет?

Обикновено се прави скринингово изследване в периода 24-28 седмица от бременността. Ако имате някои рискови фактори, изследването може да се направи и по-рано.

Обикновено се назначава кръвно изследване – така нареченото натоварване с глюкоза, при което се проследяват нивата на кръвната захар в кръвта след поглъщане на глюкозен разтвор.

Важно е да се проследи също и гликираният хемоглобин. Той дава яснота за състоянието на кръвната захар за 3 месеца назад.

Какви са рисковете при гестационен диабет?

Най-честото нещо, което се случва при гестационен диабет е свръхнарастването на плода. Бебетата се раждат с тегло от порядъка на 4-5 до 6 кг. Рискът от жълтеница и затруднения с дишането също е голям.

Кой има повишен риск?

  • Жените над 30-годишна възраст
  • Жените с наднормено тегло
  • Жените с фамилна анамнеза за диабет
  • Жени, които са имали гестационен диабет в предишна бременност
  • Жени, които са раждали бебе със свръхтегло
  • Жени, които са раждали мъртво дете
  • Жени, диагностицирани с диабет
Свързани статии

За съжаление, една на всеки 100 жени развива гестационен диабет. Още по-лошото е, че жените с неконтролиран диабет имат много висок риск от раждане на дете с малформации на сърцето или невралната тръба.

Към рисковете спадат още спонтанният аборт и мъртвото раждане. Всичко това би могло да бъде предотвратено, ако редовно се правят изследвания и се контролират нивата на кръвната захар.

Коментирай