Бременност

10 начина да стимулирате плодовитостта

Здравословни практики, които помагат за зачеване

16.06.2015г. / 14 45ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Планирате ли да имате бебе? Чудите ли се дали сбъдването му ще бъде лесно или не?

Вместо да се чудите, по-добре направете всичко възможно да улесните зачеването. Как? Като подобрите плодовитостта си!

Ето няколко здравословни навика, които ще намалят рисковете от безплодие и ще стимулират фертилитета ви:

1. Яжте редовно здравословна храна

Повечето съвременни хора имат напрегнато и динамично ежедневие. Трудно е да се лавира между семейството, работата, социалния и личния живот. В цялата тази динамика храната често остава на последно място – ядем каквото и да е набързо.

Балансираната диета, от друга страна, е най-добрият начин да подобрите цялостното си здравословно състояние и да стимулирате плодовитостта.

2. Избирайте органична храна

Нараства убеждението, че увеличеният брой на химикалите в храната, както и концентрацията им, са в основата на много заболявания.

За да си спестите усложнения в здравословното състояние, предизвикани по тези причини, избирайте винаги, когато е възможно, органична храна. Биологично отгледаните култури са с богато съдържание на полезни вещества и не вредят на организма.

3. Витамини и минерали

Плодовитостта се стимулира и от допълнителен прием на витамини и минерали за тази цел. Начело на списъка със задължителните компоненти са фолиевата киселина, цинкът, селенът, витамин С и Е.

4. Отървете се от цигарите.

Каквито и изследвания да съществуват по въпроса с цигарите, едно е сигурно – те са вредни. Ако планирате да заченете, най-доброто, което можете да направите, е предварително да спрете тютюнопушенето.

5. Избягвайте алкохола

До момента няма точно определено количество алкохол, което да се смята за безопасно за бременни жени. Резултатите са твърде индивидуални, за да се даде точна рецепта. Затова просто трябва алкохолът да бъде ограничен, ако искате да повишите шансовете си за здравословно естествено зачеване.

6. Упражнявайте се

Умерените упражнения ежедневно стимулират процесите в организма, а заедно с тях и плодовитостта. Чрез тях се регулират нивата на хормоните.

Не се препоръчват твърде интензивни тренировки, тъй като те носят обратен ефект.

7. Почивайте си

Съществува силна връзка между високите нива на стрес и слабата плодовитост. Направете всичко възможно да ограничите стреса и да отделите време за релакс. Има огромно значение, уверяваме ви.

Свързани статии

8. Охлаждайте там долу

Мъжката плодовитост се влияе пряко от температурата на тестисите. Тя трябва да е малко по-ниска от средната телесна температура. Затова посъветвайте мъжа си да носи памучно бельо, което да не запарва и да не повишава температурата.

Топлите минерални извори и найлоновите панталони също не са препоръчителни.

9. Регулирайте теглото

Оптималното тегло е важно за зачеването. Отслабването, както и наддаването на тегло са от решаващо значение за плодовитостта. Трябва да се има предвид, че поднорменото тегло също носи своите рискове, както и наднорменото.

10. Ограничете кафето

Починете си от кофеина за известно време. Позволявайте си само по 1 чаша кафе на ден, не повече. Смята се, че кофеинът пречи на фертилността.

Коментирай