Бременност

Какво подсказва, че носите близнаци?

Признаци на многоплодна бременност

14.06.2015г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Бременността с близнаци или повече бебета винаги се различава. Някои майки на близнаци съобщават за сериозни подозрения за това, че носят повече от едно бебе.

Сигнали винаги има, въпросът е да можем да ги различим.

Не само сигналите и усещанията подсказват за наличие на многоплодна бременност. Майчинската интуиция също е от голямо значение.

Подозрителни признаци

Някои от следните признаци на многоплодна бременност могат да се проявят още през първия триместър. Ако ги изпитате, това може да е знак, че носите близнаци.

Увеличаване на теглото

Майките, които са бременни с едно дете наддават средно по 2-3 до 5 килограма през първите три месеца. Докато бременните с две или повече бебета – повече килограми. Все пак трябва да се има предвид и вида на диетата. Ако си позволявате повече лакомства и качвате килограми заради това, може да се заблудите, че носите близнаци.

Размер на корема

Естествено е, когато в корема на майката има повече от едно бебета, размерът му да е по-голям.

Въпреки това, понякога е трудно да се прецени дали носите близнаци, особено в ранна бременност. Но ако увеличението конкретно на корема ви, не просто цялостно наддаване на тегло, е налице, това си е сериозен сигнал за многоплодна бременност.

Умора

Прекомерната умора е едно от най-често срещаните оплаквания при бременност с близнаци. Много често майките се чувстват много уморени и то най-вече в началото на бременността, което е показател за многоплодна бременност.

Това е така, защото тялото на майката се стреми да осигури необходимото за израстването на бебетата, което изисква изключително много енергия.

Движение на плода

Не е необичайно плодът да се движи. Но ако се движи повече от обикновено, това може да е знак за близнаци. Феталното движение през първия триместър е показател за размера на плода, макар и ненадежден.

Но все пак, колкото повече движение усещате, толкова повече това може да подсказва за близнаци.

Свързани статии

Гадене

Повече бебета – повече сутрешно гадене. Просто е! Невинаги е задължително това да е доказателство, тъй като съществуват състояния, при които се усеща свръх засилено чувство на гадене и силно повръщане.

Сърдечен ритъм

Уникален феномен е, когато се усети или чуе сърдечният ритъм на бебето. Когато се чуе един звук, това е знак, че има едно бебе в корема. Не е изключено обаче да се чуе един сърдечен ритъм, а едновременно с това да сте бременна с близнаци.

Това се случва, когато бебетата застанат много близо едно до друго. Сърдечният ритъм започва да се синхронизира.

Някакво определено предчувствие

В допълнение към физическите симптоми много майки съобщават необяснимо предчувствие или неясно подозрение още в самото начало на бременността. Често това е предизвикано от необичайни обстоятелства, които привличат вниманието.

Коментирай