Бременност

Правилната диета за зачеване

Кои хранителни вещества увеличават шансовете за зачеване?

18.08.2015г. / 09 15ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Просто да забременееш е нещо, което не се случва на всички двойки. Все по-често се наблюдават репродуктивни затруднения при млади семейства. Независимо от доброто здраве и младостта, шансовете за зачеване са около 20-30%. В много случаи на двойките отнема между 6 месеца и 1 година, за да заченат.

Но австралийски учени са успели да направят революционен пробив в репродуктивното здраве. Те са успели да докажат не само че диетата има значение за успешното зачеване, но и да посочат правилната диета за ускоряване на процеса.

Изследователите от Университета Чарлз Пъркинс в Сидни, Австралия смятат, че чрез манипулиране на диетата в различни етапи от живота можем да контролираме шансовете си за зачеване, а и продължителността и качеството на живот.

Те са толкова убедени в своите констатации, пише kidspot.com.au, че дори имат силни надежди тези революционни открития да намалят нуждата от инвазивни техники за стимулиране на раждаемостта, освен в най-тежките случаи на безплодие.

С по-нататъшни проучвания е възможно женското безплодие да се лекува не с инвазивни методи за лечение на безплодие, а с правилна диета с правилните макронутриенти“, смята д-р Саманта Солон-Биет от Университета в Сидни, един от ръководителите на изследването.

Какво представлява диетата за зачеване?

Преди всичко е важно да се отбележи, че изследването е проведено върху лабораторни мишки. Предстои да бъде изяснено влиянието на този тип диета върху хора. 

Резултатите от изследването показват, че при бозайниците идеалният баланс на макронутриентите протеини, въглехидрати и мазнини, е от огромно значение за правилната репродукция. Различните комбинации на тези макронутриенти увеличава или намалява продължителността на живота и влияе върху способността на организма да се възпроизвежда.

Според изследователите от Чарлз Пъркинс, по-богатата на протеини диета с по-ниско съдържание на въглехидрати умножава шансовете за зачеване. Високовъглехидратната диета с нисък прием на протеини пък допринася за оптимизиране продължителността на живота и здравето на човека.

Свързани статии

Логичното заключение на учените в случая е, че през по-ранните етапи от живота на човек трябва да се набляга повече на полезните протеини за сметка на захарите, за да увеличи репродуктивния шанс.

В следващите етапи от живота с напредване на възрастта количествата на полезни въглехидрати трябва да се увеличи с цел намаляване риска от някои заболявания. Това спомага за цялостното удължаване на живота и подобряване на качеството му.

Казано накратко – повече протеини + по-малко въглехидрати = плодородие!

Ако се опитвате да заченете се подгответе по-отрано. Започнете да се храните с месо, риба, тофу, бобови култури, ядки и семена. Забравете за пастата, картофите, ориза и добавените захари. 

Коментирай