Бременност

Различни кожни промени през бременността

Кои са опасни и кои - не?

30.08.2015г. / 10 45ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Повечето жени изпитват промени по кожата си по време на бременността. Някои промени не са никак приятни. 

Добрата новина е, че повечето странности по кожата изчезват след раждането. Е, с някои изключения, за съжаление. Ето кои са най-честите промени в кожата през бременността:

Стрии

Стриите остават за цял живот. Единственият начин да се отървем от тях е да не допуснем да се образуват. За целта предварителното обилно хидратиране на кожата, мазане с мехлеми, кремове против стрии и особено такива, богати на масла, са най-добрият начин за превенция.

Ако все пак се появят – не се отказвайте! Мажете се с кремове, съдържащи колаген. Така кожата ще се отпусне и ще образува нов слой клетки, който ще помогне за регенерирането на засегнатите участъци. Поне стриите ще изглеждат по-бледи.

Обриви

Много жени развиват генерализиран обрив по цялото тяло, най-вече по корема по време на бременността. Понякога се получават за кратко. Причиняват сърбеж от уртикариен тип. Могат да се образуват папули, едри или ситни пъпки. 

Ако обривът е тежък и продължава много дълго, трябва да посетите лекар, за да се изключат други опасни състояния. 

Сърбеж

Сърбеж без друга видима причина може да се получи при суха кожа, особено през зимата. Това се случва, защото кожата се разтяга от бързо изменящото се тегло на бременната като клетките не могат да регенерират толкова бързо. Получава се силен сърбеж най-вече по краката, таза и корема. 

Това е и благоприятна среда за образуване на стрии.

Внимание: Ако сърбежът е много упорит и силен, особено след 20-та седмица, това може да е знак, че имате проблем с черния дроб. Не подценявайте сърбежа и веднага отидете на лекар. Възможно е той да е причинен от състоянието холестаза, при което са засегнати жлъчните пътища, изливащи жлъчни сокове към черния дроб.

Разбира се, сърбежът може да е причинен и от различни дразнения, свързани с алергични реакции към препарати, продукти за баня, козметични продукти за мазане върху кожата, платове и други.

Тъмни петна

По време на бременността могат да се появят тъмни петна на различни места по тялото, най-вече по лицето („маска на бременността“), зърната, корема, под мишниците, между бедрата, около вагиналната област.

Много характерна е тъмната ивица на корема. Обикновено след края на бременността тези тъмни петна изчезват след няколко седмици.

Горещи вълни по цялата кожа

По време на бременността обема на кръвта се увеличава. Прогестеронът кара кръвоносните съдове, дори най-малките, да се разширяват. Това предизвиква усещане за прилив на топлина по цялото тяло. Възможно е дори на някои места да се появят зачервени участъци.

Обилно потене

Бременните жени са склонни да се потят повече. Това отново се дължи на промяната в хормоналния баланс през бременността. Може да продължи и по време на кърменето. Могат да се появят и крампи в мускулите. 

Това се дължи на изгубените количества соли заради обилното потене. 

Коментирай
Свободно време