Бременност

Натурални лекове при хемороиди през бременността

Опитайте с торбички черен чай

21.12.2015г. / 12 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хемороидите представляват подути и възпалени вени, разположени във и около долната част на ректума и ануса. Възпалението се дължи на увеличаване на налягането в кръвоносните съдове.

Появата на хемороиди е често срещано неразположение по време на бременност, причинено най-често от покачване на телесното тегло и запек.

Болка, сърбеж и кървене са само част от симптомите, които подсказват за наличието им. Споделяме няколко натурални лека, които могат да облекчат неразположенията ви.

Зехтин

Маслиновото масло има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които се използват за лечение на външни хемороиди. Също така зехтинът спомага за подобряване еластичността на кръвоносните съдове, за намаляване на възпалението и свива подуването на кръвоносните съдове в аналния канал.

Консумирайте всеки ден с храната зехтин или сложете няколко капки от него върху памучен тампон и приложете с леки потупващи движения върху хемороидите.

Торбички с черен чай

Черният чай е богат на танинова киселина, която има естествено стягащо свойство, което помага за намаляване на отока и болката, свързана с хемороидите по време на бременност.

За да облекчите неразположенията, сварете 2 торбички чай. Оставете ги да се охладят, след това ги приложете върху засегнатите места за около 10 минути. Правете тази грижа по 2-3 пъти на ден.

Кора от бял дъб

Дъбовата кора има силно стягащо свойство, което я прави подходяща за третиране на външни и вътрешни хемороиди. Нейните антисептични, тонизиращи и кръвоспиращи свойства, както и високото съдържание на калций и танин, спомагат за засилване на капилярите на червата и поддържане на меките тъкани на ректума.

Сварете си отвара от кори, изчакайте да се охлади и след това правете бани, обливайки засегнатото място. Дъбовата кора може да се приема и под формата на чай, но е добре предварително да се консултирате с наблюдаващия ви лекар.

Свързани статии

Миши чемшир или бодлив залист

Вечнозелено растение, което в продължение на векове се използва за лекуване на хемороиди. Богато е на антиоксиданти и фитохимикали, които укрепват стените на капилярите и подобряват притока на кръв.

Всички тези ефекти допринасят за свиване на хемороидите. С отвара от миши чемшир може да си правите бани или да го консумирате под формата на чай, но след разрешение от наблюдаващия ви лекар.

Коментирай