Бременност

Лъжите, които си повтаряме по време на бременността

С какво се заблуждават бъдещите майки?

16.03.2016г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността често носи доста трудности на очакващите бебе жени. Промените в тялото предизвикват немалко дискомфорт и неприятни състояния. Нарастването на корема само по себе си е трудно изпитание. Тежестта кара бременната жена да си мечтае да роди по-скоро, за да се отърве от това бреме.

Точно тези моменти на трудност и проблеми карат бременните жени да си повтарят различни лъжи и заблуди. Те мислят, че когато родят всичко ще приключи, но не е така. Ето кои са най-често срещаните лъжи, които си повтаряме, докато сме бременни:

„Ще се наспя след като родя!“

Не всички жени си дават сметка, че с появата на бебето сънят няма да се подобри. Мнозина смятат, че единственото, което им пречи да спят добре е големият корем, изпотяването, гаденето, крампите и куп други дискомфортни състояния.

След раждането тези неприятни състояния обаче ще бъдат заменени от непрестанните грижи за бебето, които ще отнемат голяма част от здравия ви сън. Затова бъдете подготвени, че истински ще се наспите малко по-късно от очакваното.

„Няма да ми се налага да търпя повече фалшиви контракции!“

Контракциите на Бракстън Хикс са често срещано състояние при бременните жени. Те представляват леки спазми на мускулите на малкия таз, които създават усещане за настъпващи контракции.

Те обаче могат да продължат и след раждането, защото мускулите на матката имат нужда от време, за да се възстановят напълно.

„Най-после ще мога да спя по корем!“

Спането по корем по време на бременността е невъзможно, особено в последните месеци. Много жени страдат от влошен сън заради тази невъзможност, защото спането по корем преди им е давало най-много комфорт.

Затова много жени мислят, че веднага след раждането ще могат да възстановят този любим навик, но уви невинаги е така. За някои майки това ще се случи, но за други може да са необходими дори 6 месеца за възстановяване възможността за спане по корем поради различни обстоятелства и усложнения.

Свързани статии

„Няма да ми се налага да ходя до тоалетна през 10 минути!“

Бременността и най-вече промените в хормоните и тежестта на нарастващия корем предизвикват инертност и разхлабване на мускулите в малкия таз, което причинява често уриниране.

След раждането, особено ако то е било вагинално и е протекло по-тежко, мускулите и връзките в тазовото дъно може да са разхлабени. Ще им отнеме време, докато се възстановят. А това може да предизвика чести позиви за уриниране и след раждането.

Снимка: iStock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Плашлива ( преди 8 години )
До едно време беше зор да се ражда, сега пък не било толкова лесно, трудно било, проблеми били. Да не би да се е променила линията на партията по въпроса? Би ли споделила някоя раждала жена така ли е, или е лесно, или пък е страшно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар