Бременност

Болка в корема през бременността – за какво подсказва?

Болките в коремната област по време на бременността не трябва да се пренебрегват

06.04.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Коремната болка по време на бременността в повечето случаи се счита за нормална. Когато тя е лека и се случва в началните месеци от бременността, обикновено не говори за никакво опасно състояние.

Важно е болката да не е продължителна. Ако тя трае дълго или се появява през определен интервал от време, вероятно това подсказва за наличие на някакво състояние.

За какви сериозни проблеми може да подсказва болката в корема по време на бременност?

Преждевременно раждане

Болките в корема по време на напреднала бременност могат да подсказват за започнало преждевременно раждане. Най-често това се случва около 35-37 седмица. Започват контракции, маточната шийка започва да се разширява и да прави опити за изтласкване на плода.

Състоянието е сериозно и изисква наблюдение и консултация с лекар.

Спонтанен аборт

Спонтанният аборт може да се случи по всяко време на бременността, най-често в първите 20 седмици от нея. Характеризира се със спазми, контракции, болки в долната част на корема, кървене, което може да бъде както леко, така и по-тежко. Ето защо отново трябва да се консултирате с лекар при наличие на някой от тези симптоми.

Болка, придружена с повишено напрежение в областта на таза

Това състояние се наблюдава при отлепяне на плацентата. Състоянието е опасно за живота на бебето. Придружено е и с болки в гърба и кръста. Плацентата е органът, който доставя всички необходими хранителни вещества и кислород на вашето бебе. Ако тя е отлепена или наранена по някакъв начин, опасността за живота и развитието му е голяма.

Не чакайте да получите контракции. Посетете лекар още при първите съмнения.

Прееклампсия

Прееклампсията или високото кръвно налягане по време на бременността крие много рискове за здравето на бебето и майката. Тя причинява промени в кръвоносните съдове, породени от високите стойности на кръвното налягане след 20-ата гестационна седмица.

Освен болки в коремната област, прееклампсията е придружена от високи нива на кръвното налягане, наличие на белтък в урината, променени стойности на ензимите на черния дроб и бъбреците, силно главоболие и промени в зрението.

Инфекции на пикочните пътища

Бременните жени са уязвими към инфекции на пикочните пътища. Те се характеризират с болки в долната част на корема, втрисане, болки при уриниране, спазми, слаба уринарна струя, неприятна миризма, кръв в урината.

Последният симптом е доста сериозен и подсказва за напреднала инфекция. При всички положения отидете при уролог. Бъбречните и пикочните инфекции могат да предизвикат преждевременно раждане.

Снимки: istock

Коментирай