Бременност

Повишено слюноотделяне по време на бременност

Ранен симптом на бременност

26.04.2016г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато стане въпрос за ранни симптоми на бременност, повечето жени ще се сетят за сутрешното гадене, световъртежа, умората. Но има един изключително странен симптом, за който надали някой ще се сети – повишено слюноотделяне.

Много жени произвеждат повече слюнка в началните седмици от бременността. За някои този факт означава по-непоносимо сутрешно гадене. Той действително се свързва със сутрешното гадене и световъртежа, но може да се появи и самостоятелно.

Яденето на сухи храни и закуски обикновено помага както за намаляване количеството слюнка, така и за потискане на сутрешното гадене. Подходящи са солетите, сухарите, хрупкавите обикновени бисквити. Яденето на малки порции също е от значение при наличие на подобен проблем.

Обикновено повишеното слюноотделяне се наблюдава до 14-ата седмица, след което стихва от само себе си. Случва се заради повишените нива на хормоните по време на бременност. Повишеното слюноотделяне може да се наблюдава както в началните етапи на бременността, така и през втория и третия триместър най-вече поради резки промени в хормоналните нива.

Какво можете да направите, за да намалите количеството слюнка?

В много случаи лекарствата против киселини действат успокояващо и върху повишеното слюноотделяне. Студено прясно мляко също би помогнало за успокояване на този проблем.

Силно ментовата паста за зъби е друг ефикасен начин за спиране продукцията на слюнка. Мийте зъбите си няколко пъти на ден, за да си помогнете. Но все пак изберете мека четка, за да не нараните емайла на зъбите предвид честото миене.

Пиенето на повече течности помага за намаляване на слюноотделянето. Добрата хидратация на тялото също е от голямо значение и допринася за балансирането на работата на слюнчените жлези.

Не се притеснявайте, че повишеното слюноотделяне може да навреди на бебето. За вас може и да е досадно, но е абсолютно безобидно състояние, което в повечето случаи отминава.

Снимка: iStock

Коментирай