Бременност

Усеща ли бебето, че правите секс, докато сте бременна?

Тази мисъл тормози много бъдещи родители

27.05.2016г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много двойки се притесняват да правят секс, докато жената е бременна, защото смятат, че бебето може да усети за какво иде реч. Трудно би било да се лишавате от интимно удоволствие през цялата бременност, а не е и нужно, стига да няма медицински показатели за въздържание.

Истинският отговор на въпроса дали бебето усеща, че родителите му правят секс, е неизвестен. Но според изследванията, а и според специалистите по-скоро отговорът клони към „не, бебето не разбира и не усеща нищо“!

Малко вероятно е да разберем какво точно усеща то, докато вие изпитвате наслада.

Защо сексът е полезен през бременността?

Не би трябвало да се въздържате от секс, ако изрично не ви е забранено да го практикувате през бременността с цел превенция на някои усложнения. Сексът всъщност е полезен, защото премахва стреса, отпуска нервната система като едновременно с това стяга мускулите и ги прави способни да износят нарастващия плод.

Раждането също минава по-леко, ако мускулите в малкия таз и гениталиите са добре тренирани. А сексът допринася за това!

Сексът също спомага за доброто оросяване и кръвоснабдяване на органите в малкия таз, в това число и матката, тъй като по време на оргазъм към гениталиите се пренасочват големи количества кръв. Това е полезно, защото в тази област навлиза допълнително количество кислород, необходимо за развитието на плода.

Облекчава сутрешното гадене

Много жени избягват секса, особено сутрешния, заради гаденето. Добрата новина е, че сексът облекчава сутрешното гадене, така че можете да го използвате и като средство за намаляване симптомите на бременност.

Сексът през бременността крие ли опасност от нараняване на бебето?

Този въпрос е задаван от много двойки. Истината е, че това, което би могло да нарани бебето ви е неподходящата секс поза, при която има прекален натиск върху корема на майката. Самият полов акт няма как да нарани бебето, защото то е предпазено от шийката на матката, която е добре затворена по време на бременността.

Освен това, партньорът ви трябва да е умопомрачително надарен, за да успее да достигне до бебето ви по време на секс.

Дали бебето би могло да „разбере“, че правите секс?

Нормално е бъдещите родители да се чувстват сякаш са наблюдавани от нероденото си бебе по време на секс. В този смисъл през ума им минават различни мисли, че бебето би разбрало какво всъщност вършат те в този момент.

Истината е, че бебето няма как да разбира каквото и да било на този етап, а дори и след раждането. Преди да започне да осъзнава какво всъщност вижда ще мине доста време.

Свързани статии

Единственото, което може да „разбере“ е отново дали не го поставяте в неудобно положение заради секс позата, която сте избрали. В повечето случаи дори бебетата остават неподвижни по време на секс заради ритмичните поклащащи движения, които ги успиват.

Ами оргазмът?

Много бременни жени смятат, че оргазмът може да провокира контракции, изтласкването на бебето и преждевременното му раждане. Това е малко вероятно, освен ако по други показатели не сте застрашена от преждевременно раждане.

Иначе оргазмът дори има редица ползи за бебето, развитието на неговата нервна система и притокът на кислород към него.

Снимки: iStock

Коментирай