Бременност

Фактори, водещи до спонтанен аборт

Какво повишава риска от загуба на плода в първия триместър

17.07.2017г. / 09 24ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Спонтанните аборти, особено в началните етапи на бременността, са все по-чест проблем за бъдещите майки. Смята се, че приблизително 1 на всеки 10 бременности завършва със спонтанен аборт.

В много от случаите на спонтанни аборти определени фактори изиграват негативна роля и провокират изхвърлянето на плода. Кои са те?

Тютюнопушене

Редица изследвания са доказали, че пушенето е сериозен рисков фактор за предизвикване на спонтанен аборт, особено през първия триместър. Важно е цигарите да се спрат не само по време на бременността, но и няколко месеца преди зачеването.

Крие ли риск спортът по време на бременност от спонтанен аборт?

Алкохол

Алкохолът също има много вредни влияния върху организма и способността на жената да износи бебето си. Едно проучване, проведено от датски учени сочи, че жените, които са пиели по 2 алкохолни напитки седмично са имали с до 66% по-висок риск от спонтанен аборт.

Наднормено тегло и висок индекс на телесна маса

Драстично наднорменото тегло може да се окаже сериозен негативен фактор за здравословно протичащата бременност. Твърде многото мастна тъкан създава условия за спонтанен аборт. Затлъстелите майки имат двойно по-голям риск да изгубят бебето в началните етапи на бременността.

Уроци, които научаваме след няколко спонтанни аборта

Освен това, високият индекс на телесна маса пречи и на самото зачеване. Затлъстелите жени имат по-често затруднения в забременяването в сравнение с жените с нормално тегло. Това се дължи на факта, че мастната тъкан изменя хормоналната картина в организма и пречи на нормалното протичане на процесите в тялото, включително на репродуктивната система.

Късната бременност

Лекарите съветват бременността да не се отлага прекалено във времето. С напредване на възрастта рискът от спонтанен аборт расте. Жените над 45 години имат повече от 55-процентов риск от спонтанен аборт в сравнение с по-младите майки.

Нездравословна диета

Храната също е от значение. Нездравословното хранене пречи на нормалното развитие на плода. По време на бременността трябва да се изключат пържените храни, наситените мазнини, пакетираните храни, рафинираните захари. Препоръчително е да се набляга на рибата, плодовете, зеленчуците, постното месо, млечните продукти.

Похапвайте и черен шоколад

Черният шоколад е полезен заради наличието на антиоксиданти в състава си. Те помагат за развитието на плода и предпазват от спонтанен аборт.

Коментирай
Свободно време