Бременност

Опитвате се да забременеете? Не яжте картофи!

Защо не са препоръчителни

07.03.2018г. / 10 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Картофите са прекрасна храна. Пържени, печени, варени, на пюре – всякак са вкусни и почти всеки човек обожава да яде картофи. И не би могло да е иначе. Картофите имат превъзходен вкус.

Но ако възнамерявате да забременеете, по-добре не консумирайте картофи.

Забранени храни по време на опити за зачеване

Според изследване на учени от Американския национален здравен институт богатата на картофи диета на жени, опитващи се да забременеят, им причинява повишен риск от развитие на гестационен диабет.

Това се дължи на високия гликемичен индекс на картофите, който по принцип повишава нивата на кръвната захар и инсулина при хората, не само при жените, опитващи се да заченат, както и при бременните.

Изследването е публикувано в The British Medical Journal, пише parents.com. За целите на проучването са били разгледани резултатите на повече от 15 хиляди здрави жени без анамнеза за гестационен диабет. Върху резултатите са били дадени оценки за 10-годишен период.

Фъншуй съвети за зачеване

Една на всеки четири жени били помолени да попълнят данни за диетата си. Те били попитани дали консумират често картофи във всичките им форми.

Изследователите заключили, че почитателките на картофите имали значително по-голям риск от развитие на гестационен диабет при евентуална бременност.

Учените съветват вместо картофи, жените с намерение да забременеят да наблягат на бобовите, пълнозърнестите храни и зеленчуците.

 

Коментирай