Бременност

Елена Василева: Задачата на коластрата е да защитава бебето

Елена Василева е акушерка с дългогодишен опит и създател на едно от първите училища за родители у нас

31.03.2018г. / 16 00ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

По професия и призвание Елена Василева е акушерка. Следва в Медицинския университет в София в класа на проф. Богдан Налбански. Има дългогодишен опит в родилна зала в УСБАЛАГ „Майчин дом“ – София.

Създател е на едно от първите училища за родители „Ма-Ма“. Повече от 15 години работи активно за утвърждаване на предродилната подготовка в България и в подкрепа на кърменето.

Елена Василева за пореден път е от лекторите на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който се провежда днес, 31 март, и утре, 1 април.

Тогава на място можете да получите от нея полезни работещи съвети как да се поддържа и стимулира кърменето, имайки предвид, че майчиното мляко е най-ценната и незаменима храна за бебето.

Интересната лекция на Елена Василева можете да чуете утре, на 1 април, в Sofia Event Center. Повече за програмата и лекторите вижте тук. 

Прочетете какво споделя тя по темата за кърменето и нейните съвети към бъдещите майки.


 
Често се случва, още докато са в родилния дом, майките да споделят, че нямат кърма. Какво може (трябва) да прави майката тогава?
 
Усещането за празни гърди в първите дни след раждането е лъжливо. В този срок жлезите произвеждат коластра, а тя като количество е малко и не може да създаде чувството за напълненост. Нека жените бъдат спокойни и да следват инстинктите на бебетата за често кърмене. Когато то се случва в режим, воден от новороденото, стимулацията за процесите, които следват, са категорични. Още към третия – четвъртия ден ще се усети промяна, която дава различното усещане за пълни гърди.

 


 
Количеството на коластрата е толкова малко. Не остава ли бебето гладно?
 
Изключително кърменото бебе не е гладно, ако суче всеки път, когато подаде сигнал, че иска да бъде хранено. Да, коластрата е малко, но и стомахчето е колкото черешка. С други думи, стига и е достатъчно. Заблудата за „недохраненост“ идва от естествените етапи на адаптация, през които преминава бебето. Един такъв момент е физиологичното спадане на теглото, поради големи водни загуби, които търпи новороденото. За съжаление, прочитът на този спад на теглото в нашите болници е малко клиширан и почти няма бебе, на което да не се предложи добавка. Това е повод майката да остане с грешното впечатление, че коластрата е недостатъчна като храна.

 

Важно е обаче да се подчертае, че според документи, публикувани на сайта на СЗО изключително кърмените бебета възвръщат рожденото си тегло към втората седмица. Ето защо жените не бива да бързат с добавките, ако няма строги медицински индикации за това. И нека помнят, че задачата на коластрата не е толкова да храни, колкото да защитава. Това я прави безценна храна в старта на живота.


 
Кога можем да очакваме едно задоволително отделяне на кърма и какво е приблизителното му количество?
 
Синтезът на по-големи количества кърма стартира към третия-четвъртия ден, когато коластрата преминава в преходно мляко. Моментът е непогрешим, защото гърдите се втвърдяват, стават тежки, топли и пълни. Чувството за напълненост в този момент, обаче се дължи на преходен оток на жлезата. Когато в рамките на 24 до 48 часа отокът спадне, започва да се увеличава количеството на кърмата.

 

Нека майките запазят спокойствие в този период и да не насилват гърдите си в опити да ги изцедят, за да омекнат. Редовното кърмене от двете гърди и студените компреси са достатъчна препоръка, за да не се стигне до усложнения. Когато отокът спадне и жлезите започнат да разполагат с пълния си капацитет на съхранение, обикновено се стига до производство на около литър кърма за денонощие.

Можете да посетите Форум бременност и детско здраве напълно безплатно. Подготвили сме два дни интересна и богата програма за бъдещи и настоящи родители, и за бебета и деца. Освен полезни лекции, интересни лектори и специални гости, Ви очакват и награди. Повече за програмата и регистрация за посещение >>

Коментирай