Бременност

Как да обявите бременността си на работа?

Нелесна задача

11.07.2018г. / 10 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да кажеш на шефа си, че си бременна, е плашещо. Никога не знаеш как ще реагира. Много жени се страхуват от този момент, за да не изгубят работата си.

Ако имате притеснения относно признаването пред шефа на тази съдбоносна промяна във вашия живот, вижте някои деликатни начини да съобщите тази новина на работа.

11 признака, че сте бременна без да подозирате

Решете кога точно да обявите, че сте бременна

Трябва да имате план. Най-добре е това да се случи в края на първия триместър, когато бременността се счита за стабилна. Ако обаче работата ви е свързана с риск за бременни жени или работите с опасни химикали, това може би трябва да се случи по-рано.

Кажете първо на шефа си

Ще направите лошо впечатление, ако шефът ви разбере от други хора за вашата бременност. Ако съобщите новината първо на него или нея, ще се отнесете професионално и това ще бъде оценено.

Не се страхувайте 

Уволнението заради бременност се счита за нарушение на закона и дискриминация от страна на работодателя. Не се страхувайте да обявите бременността си, защото има механизми, които ви предпазват от това. Добре е да входирате в отдела по счетоводство едно уведомление за вашата бременност, с което информирате работодателя си и така се подсигурявате от евентуално уволнение. Щом сте информирали работодателя и сте входирали подобно уведомление, законодателството в България ви защитава.

Дръжте се професионално 

Не показвайте уязвимост или склонност към неглижиране на работата. Някои жени правят грешката да се държат като принцеси на работа, което трупа черни точки в техен ущърб. Това, че една жена е бременна не я прави по-малко работоспособна, стига всичко с бременността ѝ да е наред.

Свързани статии

Древни методи за разпознаване на бременност

Преценете къде да кажете на шефа си

Мястото, на което ще съобщите новината на шефа си също е от значение. Конферентната зала, в която се събирате за срещи не е удачен вариант, особено ако е стъклена. Преценете също така дали е в настроение, дали няма важни срещи или скоро сте имали пререкание.

Помнете, че колкото и човешки да са отношенията в работата, те все пак са професионални и предвид естеството на работа шефът ви може и да не реагира особено позитивно. За да избегнете това, обмислете правилния момент и място да го направите.

Коментирай
Свободно време