Бременност

Силен глад по време на бременност – защо?

Какво го причинява

17.07.2018г. / 09 57ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на бременност едно от най-важните неща за здравето на майката и бебето е храненето. Много бременни споделят, че страдат от голям апетит и постоянно им се хапва. Какви са най-честите причини за появата на този глад?

Хормоните играят важна роля

За много от неразположенията по време на бременност са виновни хормоналните промени, които настъпват. Гладът също е един от тях. Повишените нива на прогестерон по време на бременност могат да засегнат два хормона, които играят важна роля по отношение на апетита ви – лептин и грелин.

Лептинът се секретира от мастните клетки, като подава сигнал към мозъка, че тялото разполага с достатъчно мастни запаси. Грелинът, синтезиран от стомаха, стимулира глада. По време на бременността тялото ви не отговаря на сигналите от лептина, че сте сити. Нивата на грелин се повишават през първата половина на бременността и намаляват към края.

Важни храни по време на първия триместър

Надценявате вашите нужди от калории

През първия триместър на бременността не се нуждаете от допълнителни калории, които да подхранват растежа на бебето ви. Това означава, че трябва да се храните нормално. През второто и третото тримесечие се нуждаете от увеличение на калориите от приблизително 15%, за да задоволите хранителните си нужди.

Ако обикновено консумирате 2 000 калории и поддържате теглото си, ще имате нужда от допълнителни 300 калории през втория и третия триместър. Ако се храните и когато не сте гладни или прекалявате с размера на порциите, това постепенно ще разшири стомаха ви и така ще изпитвате често глад.

Най-полезните упражнения за бременни (галерия)

Погрешни схващания

Някои жени възприемат бременността като извинение да се отдадат на много от любимите си храни без ограничения. Храненето на малки порции от любимите ви храни може да бъде част от диета за здравословна бременност, но свръхчувствителността може да доведе до проблеми с храносмилането и крайно наддаване на тегло, което може да ви бъде трудно да редуцирате след това.

Свързани статии

Не контролирате вида на храната

По време на бременност вида на храните е от изключително значение. Важно е дневното ви меню да включва храни като чисто месо, пълнозърнести храни, боб, яйца, млечни продукти, свежи плодове, зеленчуци. На дневна база приемът на протеини не бива да е по-малко от 60 грама.

Храните с високо съдържание на рафинирана захар, пакетираните храни, колбасите, тестените изделия, сладкишите, не носят нужните хранителни стойности, повишават нивата на кръвната захар и инсулина, което повишава и апетита ви. Плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни съдържат фибри, които ще ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго време.

Коментирай