Бременност

Бременност и кофеин – какво трябва да знаем

Колко кафе е безопасно да пие бременната жена

28.02.2020г. / 11 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременните жени са по-склонни да обръщат внимание на здравето си, да внимават с какво се хранят и да се дистанцират от вредните навици, които са имали преди. Кафето обаче е сред любимите ободрителни напитки, с които е най-трудно да се раздели бременната жена, особено ако е страстен любител на черната напитка.

Препоръките на лекарите са свързани с апел за въздържане от предозиране, но не и напълно изключване, тъй като кафето е богато на антиоксиданти и има своите полезни свойства. Според най-популярните схващания за безопасно се счита прием на една или две чаши кафе на ден.

Как кофеинът влияе на бременната жена

Като всеки стимулант и кофеинът има своите странични ефекти. Той може да повиши сърдечната честота и кръвното налягане, като твърде голямото му количество може да се окаже опасно за бременната жена и бебето.

Неудобни въпроси, които всяка бременна иска да зададе

Кофеинът е и диуретик. Той може да ускори отделянето на урина, а това да предизвика лека дехидратация и нарушен електролитен баланс в организма. Той от своя страна причинява поява на крампи и контракции.

Как кофеинът влияе на бебето

Кафето стимулира и плода, така че бременната жена може да усети по-енергични и нервни движения от страна на бебето, най-вече в третия триместър.

Кофеинът може да ускори пулса и на бебето освен на майката, което не е никак безобидно за развиващия се плод.

Тъй като кофеинът въздейства на нервната система, вследствие на злоупотреба с прекомерни количества кафе по време на бременността, бебето може да покаже симптоми на различни нарушения в нервната система след раждането, например тремори, трудности в съня, раздразнителност и безутешен плач.

Свързани статии

Какво се случва при прием на прекалено високи дози кофеин на ден по време на бременност?

Ако си позволявате да пиете по 4-5 чаши или повече кафе на ден, опасностите за здравето ви и това на бебето нарастват неколкократно.

Ето какво може да се случи:

Вродени дефекти: случват се заради ритъмните нарушения по време на бременността, които оказват вредно влияние върху формирането на органите на бебето.

Спонтанен аборт: кофеинът може да увеличи риска от спонтанен аборт, ако се приема в големи дози. Случва се по много причини, сред които са повишеното артериално налягане, учестеният сърдечен ритъм, прекомерната стимулация на нервната система, ускореното съкращение на мускулатурата.

Промени в тялото при бременност, за които не сте подозирали!

Преждевременно раждане: рискът от него също се повишава при големи дози кофеин. Избягвайте да пиете повече от 1, най-много 2 чаши кафе на ден по възможност не силно.

Ниско тегло при раждане: съществува тясна връзка между раждането с маломерно тегло и кофеина.

Коментирай