Бременност

Опасна ли е високата температура по време на бременност

И как да я свалите, ако сте бременна

26.03.2019г. / 12 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността е период, в който могат да настъпят редица неприятни състояния, заради които бременната жена да бъде подложена на различни предизвикателства в справянето с тях. Едно от тях е високата температура. Тя може да възникне по най-различни причини, най-честите от които са вирусни и бактериални инфекции.

Може ли високата температура да е опасна за майката и бебето?

Краткият отговор е да. Зависи обаче при какви обстоятелства е настъпила, колко време е продължила и до каква степен се е повишила.

Храни, облекчаващи дискомфорта по време на бременност

Ако се разболеете вследствие на вирусна инфекция или грип по време на бременността, можете да използвате единствено парацетамол за понижаване на температурата и успокояване на болките. Той е безопасен по време на бременност.

Продължителната висока температура обаче може да повлияе на развиващото се бебе, освен че ще ви накара да се чувствате зле.

Другите методи за сваляне на температурата, които можете да опитате, са пиене на студени течности, взимане на душ с хладка към студена (но не ледена вода), разтриване с гъба, напоена със студена вода.

Какви са рисковете за бебето?

Изследване от 1998 година, публикувано в Американската национална библиотека по медицина към Националния здравен институт на САЩ констатира, че съществува риск от дефекти на невралната тръба при плода на бременни жени, които са имали по-висока от 38,9 градуса температура в продължение на повече от 24 часа.

Знаете ли, че... метаболизмът се ускорява по време на бременност?

По-скорошно американско проучване от 2012 година установява, че съществува връзка между високата температура по време на бременност и аутизма и забавеното развитие на новородените впоследствие.

Ако са взети навременни мерки за сваляне на температурата и предотвратяване на прекалено дългото излагане на плода на нейното влияние, няма поводи за притеснение.

Коментирай