Бременност

Странни неща, които се случват в тялото ви

Докато сте бременна

14.05.2019г. / 11 48ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността несъмнено е вълнуващ период и подлага тялото ни на невероятни предизвикателства. Вижте 10 необичайни, но интересни неща, които се случват в тялото ви по време на бременността.

  • Матката ви се уголемява 14 пъти спрямо обичайното си състояние. От размера на круша вашата матка ще достигне размер на диня, а след раждането отново ще се прибере.
  • Сърцето ви изпомпва от 40 до 50% повече кръв, отколкото преди бременността. Също така бие от 10 до 20 пъти повече в минута, отколкото е биело преди бременността.
  • Бебето ви чува. Около 18-ата гестационна седмица, когато ушите на бебето са напълно развити, то може да чува вашия глас, както и прахосмукачката или кучешкия лай. Ако пеете на бебето, той или тя всъщност ви слушат и след раждането са способни да различат песните, които са чули в утробата ви.

>> Крампи по време на бременност - как да ги предотвратим <<

  • Ако е момче, е възможно да има ерекции. Дори преди раждането, колкото и невероятно да ни се струва, мъничката репродуктивна система на бебето, започва да се подготвя. Между 20 и 23 гестационна седмица, тялото на момченцето вече е започнало да произвежда сперма. По същото време се развиват и яйчниците и матката на момиченцето.
  • Плацентата извършва функциите на 4 органа. Наричана „дървото на живота“, този орган е наистина невероятен и помага на вашето бебче да елиминира отпадъците, да филтрира вредните неща, снабдява го с кръв и го храни. Наистина невероятен орган, безценен за вашето бебче!

>> 11 признака, че раждането наближава <<

  • Бебето може да вкусва своето ядене. Около 20-ата гестационна седмица, детето е развило вкусови рецептори и се учи да опитва и предпочита храната, която яде.
  • Гърдите вече произвеждат кърма. Хормоните стимулират продукцията на мляко малко след като сте забременели и около 20-ата гестационна седмица в гърдите вече има първото мляко за бебето – коластрата.
  • Бебето вече ака. В средата на вашата бременност бебето ви вече произвежда мекониум – черна, лепкава субстанция, която ще излезе бързо след като родите и ще напълни първата му пелена.

>> Красива и спокойна бременност без стрии <<

  • Бебето може да вижда светлина. Около 30-та гестационна седмица, когато ирисите му са формирани, бебето може да вижда и дори да реагира на светлината. И колкото и да ни учудва, вътре невинаги е тъмно. Ако лежите и сте на пряка слънчева светлина, може да усетите как бебето мърда, за да закрие очите си.
  • Бебето репетира неговия или нейния първи плач. Чудите ли се как би звучал плачът на вашето бебе? Понякога снимките от ултразвука могат да покажат именно как бебето плаче. Това не означава, че бебенцето ви е тъжно. Плачът е всъщност много важно умение, което бебето трябва да усъвършенства, за да може да комуникира с вас в първите седмици след раждането.
Коментирай