Бременност

Най-големите страхове на бременните

„Никога няма да отслабна“

16.05.2019г. / 11 17ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на бременността много често наред с позитивните мисли и усещания, чувстваме и някои не толкова приятни емоции. През дългите 9 месеца от бременността, особено ако е първа, ни завладяват и множество страхове. Някои са основателни, други – не толкова, и все пак, чувстваме ги, част от живота ни са. Вижте някои от най-честите страхове, споделени от бременни жени, както и доколко те са възможни да станат реалност.

  • "Лицето ми се променя"

Това отчасти е основателно притеснение, което бъдещите майки изпитват. Някои жени наистина забелязват значителни промени в изражението и лицето си. Но това се дължи най-често на напълняването, което е типично за бременността, както и задържането на вода, хормонални смущения. Добрата новина е, че тези промени в лицето ще отзвучат след раждането и бързо ще забравите, че сте ги имали дори.

  • Ще навредя на бебето, ако ям това

Бременните жени непрекъснато са бомбардирани с предупреждения от типа „Не яжте това, яжте онова“ и в един момент тотално се объркват какво и кога могат да консумират. Разбира се, че спазването на здравословен хранителен режим е препоръчително, не само заради доброто здраве на бебчето, но и на самата жена. И все пак, ако хапнете малко шоколад или изпиете едно кафе, няма да навредите на бебето. Затова, успокойте се, стремете се към баланс и не се стресирайте прекалено, тъй като притесненията могат да навредят на вас и бебето много повече, отколкото две блокчета шоколад и едно капучино.

  • Мога да загубя бебето

Риск от нежелана ситуация винаги съществува. Но по-важното е да не допускате страховете да ви превземат и обладаят мислите и ежедневието ви. Според статистиката повечето спонтанни аборти се случват в първия триместър и засягат около 15-20 процента от всички бременности, но след 12-та гестационна седмица рискът значително намалява. Затова, ако сте минали след 14-та гестационна седмица, рискът от спонтанен аборт според статистиката е около 1 процент.

  • Никога няма да отслабна

Да, най-вероятно тялото ви след раждането няма да изглежда по същия начин, както преди да забременеете, но да се притеснявате за това, преди още да сте родили, е глупаво! Може би сте го чували десетки пъти, но все пак да си го кажем и ние – при положение, че сте трупали килограми в продължение на 9 месеца, не може да очаквате, че ще ги свалите за 1 нощ, нали? Бъдете спокойни, имайте търпение и с добър режим след раждането всичко ще се нареди. Вашето спокойствие и позитивна нагласа ще ви помогнат най-много в ситуацията, ако искате да отслабнете.

  • Ще ми изтекат водите, докато съм навън

Това е много вероятно да се случи, но пък преди да ви изтекат водите, би трябвало да се появят предупредителни контракции. Те ще ви алармират, че бебето е напът и е време да реагирате. Но дори и да нямате предупредителни контракции, течността, която изтича, не е толкова голямо количество, каквото си мислите.

  • Ще родя преждевременно

Това е възможност, която винаги съществува, но е вероятна, ако вече сте имали преждевременно раждане, ако сте бременна с близнаци или тризнаци, ако сте с не докрай развита матка, ако лекарят ви е предупредил, че това може да ви се случи. Ако нито една от тези ситуации не важи за вашия случай, притесненията са излишни, наслаждавайте се на бременността си!

  • Ще се напишкам пред хората

Да, това също не е страх без основание. Съвсем възможно е да ви се случат 2-3 нежелани, но неволни изпускания по време на бременността. Особено с напредването на бременността при силен смях, кихане или кашляне е съвсем възможно да се случи. Но това не би трябвало да доведе до сериозно изпускане, а съвсем леко и неволно. Ако сте в напреднала бременност и имате подобни страхове, просто използвайте ежедневни превръзки, за да се застраховате от неудобни ситуации.

  • Няма да мога да се грижа за бебето

Това е може би най-споделяният страх както от бъдещите майки, така и от татковците. Колкото и да се чувстваме готови да посрещнем малкото създание, дълбоко в нас, особено, ако ни е за първи път, се крие голям страх дали ще се справим. Да, четем книги и брошури, разговаряме с доктори, посещаваме семинари и форуми, но все пак, притеснението е вътре в нас. Разбира се, всеки страх има някакво основание, но разковничето е да не му се поддаваме. Да вярваме повече в себе си и в хората, които обичаме. Когато обичаме, е много трудно да сгрешим. Затова, отдайте се на приятната емоция и на обичта, която нахлува в сърцето ви само при мисълта за това прелестно създание, което скоро ще се появи в живота ви. Тогава няма да ви е страх, защото любовта побеждава всичко, нали?

Коментирай