Бременност

Безопасни ли са горещата вана и сауната за бременни?

Или крият потенциални рискове

31.05.2019г. / 08 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременните жени се нуждаят от повече почивка и релакс, за да успокоят напрегнатите мускули и нерви в променящото се заради бременността тяло. Не всички видове почивка обаче са подходящи. Ако сте свикнали да разпускате в сауната или в джакузито, бременността не е особено подходящ момент за този вид релакс.

Основният риск при влизането в сауна или гореща вана при бременните е прегряването, замайването, опасността от припадък и дехидратация. Тези състояния влияят зле на развиващия се плод, заради което подобни релаксиращи практики не се препоръчват по време на бременност.

Промени в тялото при бременност, за които не сте подозирали

Изследване на австралийски учени от 2018 година констатира тази опасност за бременните от екстремно високите температури в сауната и джакузито, заради които учените не препоръчват употребата им, особено през първите 12 седмици от бременността.

Всякакви активности, увеличаващи температурата в малкия и големия таз, са непрепоръчителни.

Учените не са сигурни обаче какви точно са ефектите върху плода и дали изобщо има директни такива.

Друго австралийско проучване, препечатано и в Британски журнал по спортна медицина, предполага, че преки рискове за бебето няма или са прекалено малки.

Причини да не разберете, че сте бременна

Въпреки това специалистите съветват бъдещите майки да са много внимателни, когато предприемат занимания с екстремно високи температури, които могат да предизвикат прилошаване и рязко прегряване.

От значение е и високата влажност, която може да допринесе в негативен план за влошаване на моментното състояние.

Коментирай