Бременност

Холестаза по време на бременност – какво представлява?

Опасно ли е това състояние

08.07.2019г. / 10 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Интрахепатална холестаза е състояние, което засяга черния дроб и може да се появи по време на бременността, по-точно най-често в последните ѝ стадии. При него черният дроб не може да синтезира жлъчка, която се складира в жлъчния мехур и тялото я използва, когато консумираме мазнини и има нужда от тяхното разграждане.

7 опасни неща по време на бременност>>>

Най-типичният симптом, по който състоянието се разпознава, е внезапно появилият се силен сърбеж. Характерно е, че обрив не се наблюдава. Сърбежът обичайно засяга ръцете, краката, корема, но може да се появи и по други части на тялото.

Холестазата по време на бременност може да е изключително неудобство. По-тревожното е дали могат да възникнат усложнения за майката и бебето. В някои случаи се налага предизвикване на преждевременно раждане или секцио.

Какви са симптомите?

Най-явният симптом на холестаза е неистовият сърбеж. Обикновено при други обстоятелства сърбежът е предизвикан от обрив. Тук обрив няма. Повечето жени изпитват сърбеж по дланите и ходилата. Сърбежът е най-силен през нощта, което пречи на съня.

Най-често сърбежът се проявява през третия триместър, по-рядко в първите два. Може да се влоши с наближаването на термина. Обикновено състоянието отшумява няколко дни след раждането.

Възможно е освен сърбежа да се появят пожълтяване на кожата и очите, гадене и повръщане, загуба на апетит.

Кога да потърсите лекар?

Свържете се с наблюдаващия бременността лекар веднага, щом усетите силен сърбеж.

Неудобни въпроси, които всяка бременна иска да зададе>>>

Какви са причините?

Науката все още не е наясно какво причинява холестаза по време на бременността. Предполага се, че до голяма степен е генетично предопределено. Понякога се наблюдава явна фамилна анамнеза.

Хормоните по време на бременността също могат да предизвикат холестаза. Тяхното ниво се повишава с наближаване на раждането. Лекарите свързват това с вероятно забавяне на нормалното производство и отделяне на жлъчка от черния дроб, което затруднява храносмилането и работата на самия орган, защото жлъчната течност се задържа в него.

Резултатът е навлизане на жлъчка в кръвообращението, което предизвиква интоксикация и силен сърбеж.

Кои са рисковите фактори?

  • Фамилна анамнеза с холестаза;
  • Чернодробни заболявания в миналото или в момента;
  • Многоплодна бременност

5 неприятни странични ефекта на бременността>>>

Може ли да се предотврати?

За съжаление, не. Холестазата по време на бременност е едно от състоянията, които не могат да се предвидят и не могат да се предотвратят.

Коментирай