Бременност

Неща, които не трябва да правите, докато сте бременна

Опасни и вредни са за здравето

11.07.2019г. / 15 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността определено е изпитание за тялото и психиката на жените. През този период, когато вътре във вас расте нов живот е необходимо да се храните здравословно, да се движите, да бъдете внимателни със здравето си, да загърбите пороците си и да започнете да се подготвяте за наближаващото щастие, което ще се появи на бял свят.

Със сигурност има и неща, които в никакъв случай не трябва да правите, за да имате истински здравословна бременност. Ето кои са те.

Как да избегнете изгаряне през лятото, ако сте бременна>>>

Недейте да имате прекалено високи очаквания

Много млади майки изпадат в следродилна депресия. Една от причините са прекалено високите очаквания, че нещата ще се върнат към нормалния си ритъм бързо във всеки един смисъл. Това няма как да стане. Родителството е новост за вас и за половинката ви. Има дълъг период на адаптация, който може да обърка тотално плановете и очакванията ви. Освен това на чисто физическо ниво може да отнеме известно време, докато тялото ви възвърне формата си след раждането. Емоционалното състояние също е в процес на адаптация. Имайте всичко това предвид и бъдете търпеливи да се приспособите към всичките тези новости, които ще ви се случат, за да няма разочарования.

Не пропускайте редовните прегледи

Всяка бременна жена трябва да посещава наблюдаващия и личния си лекар през точно определени интервали по време на бременността. Не пропускайте нито един преглед, защото те са насрочени неслучайно. Ако съществува и най-малка опасност нещо да не е наред с бременността или плода ви, е важно да се реагира възможно най-бързо. Затова не пропускайте консултациите.

Не очаквайте всичко да върви безоблачно

Не е здравословно да сте перфекционист. Фанатичното очакване на най-доброто от себе си или от половинката ви може да ви донесе неподозиран стрес, който да попречи на психическата ви стабилност и физическото ви здраве.

6 причини да е страхотно да сте бременна през лятото>>>

Не се фиксирайте върху идеята, че всичко ще върви по план, когато бебето се появи на бял свят. Ако това е така, ще е чудесно. Но не изключвайте възможните проблеми, които могат да се появят. Така ще сте подготвени да ги посрещнете и да се справите с тях по-лесно с помощта на половинката и близките си.

Не купувайте прекалено много неща

Когато очаквате бебе за първи път може да се изхвърлите излишно и да купите твърде много принадлежности, които скоро след това ще трябва да изхвърлите, подарите или препродадете за значително по-малко пари. Не го правете. Вместо това направете списък на всичко необходимо, за да се подготвите разумно за идването на бебето.

Не пийте алкохол и не пушете

Независимо дали лекарят ви е съгласен да пийвате по една-две чаши от любимото си вино или да изпушвате по цигара, ако чак толкова ви се пуши – не го правете. Не го правете и ако приятелки ви казват, че няма нищо страшно. Не поемайте този риск, защото пороците оказват огромно негативно влияние върху плода.

Хемороиди по време на бременност – как да се справим>>>

Не качвайте много килограми

Звучи сякаш е лесно, но не е. Много жени напълняват през бременността и истината е, че е истински трудно да се предпазят от това. Важно е да опитате всичко по силите си да не допускате прекалено много килограми да се трупат върху скелета ви. Това се отразява зле на вас и на бебето, може да предизвика редица здравословни проблеми и усложнения.

Коментирай