Бременност

Разликата между кървене след зачеване и менструация

Двете лесно могат да се объркат

22.03.2021г. / 06 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Съществуват много различни симптоми, които подсказват за ранна бременност. Не всички се проявяват при всички жени и не всички протичат по еднакъв начин, за да може всяка жена категорично да разбере от самото начало дали е бременна или не.

Кървенето след зачеване е един от най-объркващите ранни симптоми на бременността. Така нареченото имплантационно кървене представлява зацапване, което се появява при имплантирането на оплодената вече яйцеклетка в стената на матката, където ще се развива плодът. При това „вграждане“ често се наблюдава леко кървене, но не е задължително и не всички жени го изпитват.

Какво представлява кървенето след зачеване?>>>

Тези, при които се случва обаче много често бъркат това кървене с начало на настъпваща менструация, защото е придружено и с характерните подуване, болки в корема и кръста, болезненост в гърдите, които са и част от предменструалния синдром.

Обикновено имплантационното кървене се появява около седмица след половия акт, при който е настъпило осеменяването. Времето, в което се имплантира яйцеклетката обикновено трае между 24 и 36 часа.

Как изглежда имплантационното кървене?

Свързани статии

Кръвта обикновено е кафява или розова и не изисква носенето на стандартна, а по-скоро малка ежедневна превръзка. Това кървене е малко по-различно от тъмночервеното кървене при нормален настъпващ цикъл. Но някои жени, при които зацапването е чест феномен могат да объркат двата вида кървене.

Друга разлика между двете е, че зацапването преди цикъл не спира до идването на менструацията, докато при имплантационното кървене зацапването трае 2 до 4 дни. След това обикновено следващият цикъл се пропуска и се установява бременност в 4 гестационна седмица.

9 причини за кървене през бременността, различни от раждане>>>

Основната разлика между кървенето след зачеване и менструацията е, че при менструацията кървенето е постоянно и значително по-силно от това при имплантацията. Трае между 4 и 7 дни и има по-тъмен цвят. Имплантационното кървене е краткотрайно и много оскъдно. Обикновено с по-светъл или към кафеникав цвят.

Коментирай
Свободно време