Бременност

Как нивата на стрес могат да променят пола на бебето ви

Любопитно изследване, проведено върху бременни жени

24.10.2019г. / 13 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ежедневно сме заобиколени със стресови фактори и ситуации. Без значение дали сме изправени пред преодоляване на раздяла, започваме нова работа или се налага да говорим публично пред хора, стресът е наш всекидневен спътник. Натрупването му може да повлияе негативно върху здравето на тялото ни – от влошаване на храносмилателната функция през понижен имунитет до нарушения в съня. Стресът може да предизвика дори косопад, а при прекалено високи нива на стресови хормони в дългосрочен план е възможно да се отключат и някои ракови заболявания.

Защо магнезият е важен през бременността?

Ново изследване, проведено от учени от Американската академия на науките, констатира, че стресът може да промени дори пола на бебето при бременни жени.

Учените са изследвали как нивата на стрес влияят върху формирането на пола на нероденото бебе, като са анализирали различни индикатори на стрес чрез поредица от въпроси, дневници, физически тестове и психологически експертизи, проведени върху 187 здрави бременни жени.

Изследователите открили, че една трета от тези жени били стресирани. 17% били психологически стресирани с високи нива на депресия и тревожност, а други 16% от изследваната група били с високи нива на стресови хормони, показващи стрес на физическо ниво с високо кръвно налягане и приемащи по-голям брой калории.

Учените открили още, че жените с високи нива на стрес, както физически, така и психически, раждали повече момичета. Това ги накарало да заключат, че жените, преживяващи стрес по време на бременността без значение от какво естество е (психически или физически), са по-склонни да родят женски рожби въпреки природното полово съотношение, според което в Америка на всеки 105 момчета се раждат 100 момичета.

7 съвета за по-бързо зачеване

В това проучване, физически стресираните жени родили бебета в съотношение 4:9, съответно момчета към момичета. Жените с високи нива на психологически стрес родили момчета към момичета съответно в съотношение 2:3.

Изследванията показали, че мъжките хромозоми са по-уязвими към сурови условия в пренаталната среда, в случая майчиният организъм с високи нива на стрес, докато женските се оказват по-устойчиви. Затова резултатът е поява на бял свят на повече момичета.

Изследването е подкрепено от предишни проучвания, включващи сходни категории, включващи стресови фактори по време на инциденти, терористични атаки, включително тази на 11 септември, след която броят на родените мъжки рожби е значително по-нисък.

15 знака, че вече сте готови да имате бебе

Фактът, че стресът и психическото състояние могат да променят пола на бебето, не е особено тревожен. Онова, което е по-притеснително и на което трябва да се обръща повече внимание е как психиката може да окаже същински промени във физическото състояние на тялото ни, включително да предизвиква опасни заболявания.

 

Коментирай