Бременност

Как да се справим с главоболието по време на бременност

Причини за поява на болка в главата

20.02.2020г. / 05 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Главоболията са често срещан дискомфорт по време на бременност. Мъчителни са, защото бременните жени са силно ограничени от прием на медикаменти, отпускани без рецепта, както и от пиене на големи количества кофеин, ако са били любителки на няколкото чаши кафе на ден.

Различните видове главоболие

Какви са възможните причини за главоболие през бременността?

  • Промени в хормоните;
  • Глад;
  • Ниски нива на кръвна захар;
  • Дехидратация;
  • Липса на кофеин (той има свойството да облекчава главоболието);
  • Липса на достатъчно сън;
  • Промени в зрението;
  • Емоционален или физически стрес;
  • Високо кръвно налягане през бременността (прееклампсия).

Естествени методи за борба с главоболието

Ако сте бременна и страдате от главоболие какво можете да направите, за да го облекчите?

* Легнете си и се опитайте да си починете в стая без светлина. Затъмнете прозорците. При нужда можете да сложите маска за очи, за да намалите притока на светлина, която може да е причинител на дразнението. Опитайте да поспите.

Признаци, че главоболието ви всъщност е мигрена

* Използвайте топла или студена кърпа. Направете си компрес, който да поставите на челото или горната част на главата, за да намалите болката.

* Вземете душ или вана. Релаксирането под или във вода винаги е добър начин да облекчите главоболието или други неразположения по време на бременност.

* Опитайте с някои натурални методи, като лек масаж, етерични масла, акупунктура, стимулиране на рефлексни точки. Някои от тези методи помагат в различните случаи.

4 вида главоболие и как да им въздействате

* Консултирайте се с наблюдаващия лекар. Добре е той да прецени какъв е видът на главоболието и изисква ли допълнителни изследвания, за да се установи причината за него.

Медикаменти

Приемът на медикаменти през бременността е силно ограничен. Преди да приемете каквото и да е лекарство обаче е задължително да се консултирате с лекар.

Какво представлява болката в задната част на главата?

Ако главоболието ви е провокирано от остра липса на кофеин, опитайте да откриете някакъв алтернативен начин да се зареждате с енергия.

Хидратирайте се редовно. Пийте плодови и зеленчукови сокове. Опитайте напитки с чия, билкови чайове или отвара от джинджифил и лимон. Постарайте се да си лягате по-рано, за да може тялото ви да се отърси по-качествено от стреса.

Храни, които могат да предизвикат главоболие

Коментирай