Бременност

Как протича развитието на бебето по време на бременност

Първият сърдечен ритъм на бебето се появява около 21-22 ден от оплождането, сподели ембриологът д-р Даскалова

11.07.2020г. / 17 15ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Форум бременност и детско здраве“ на Puls.bg се проведе онлайн за четвърти пореден път, като изданието потърси отговори на важни въпроси на бъдещите и настоящи родители.

Четвъртото от поредицата онлайн издания на Форума се проведе на 11 юли на живо в сайта Puls.bg и акцентира върху теми като ембрионалното развитие, пренаталното възпитание на бебето и най-честите митове, свързани с раждането.

Водещ на онлайн изданието бе Румяна Тасева, главен редактор на Puls.bg.

Ембриологът д-р Мариела Даскалова откри изданието, като отдели време да разкаже за ембрионалното развитие и неговите различни етапи. Ембриологът определи разликата между фетус и бебе, както и обясни кои са първите органи, които се формират в утробата.

Първото биене на сърцето е около 21-22 ден от оплождането, а сърцето е първият орган, който се развива, сподели д-р Даскалова. След него се развиват и другите органи. Към 20-ата седмица основните органи вече са се развили, а след това има основно растеж на тези органи, допълни д-р Даскалова.

На въпрос кога бъдещите родители могат да видят как ще изглежда тяхното бебе, след като се роди, тя определи, че това може да се види още към 20-ата седмица, когато бебетата приличат вече на хора. Тя допълни, че към края на бременността, ако бебето е седалищно разположено, също може да се види добре.

Д-р Даскалова разказа, че към края на бременността успяват да видят и много любопитни неща от развитието на бебето:

„Виждаме как се усмихват, как си смучат палеца, как си бъркат в ухото с палец. Разбира се, това са неосъзнати движения.“

Важно е бъдещите майки да се грижат за здравето си, още преди да забременеят, допълни ембриологът. Тя даде за пример фолиевата киселина, която е препоръчително да се използва при планирана бременност, за да се предотвратят рискове от проблеми с невралната тръба.

Доц. Диана Димитрова бе сред гостите на изданието, като тя сподели дали е възможно възпитанието на плода да започне още преди раждането.

Специалистът разказа, че бебето има способност да разпознава не само гласа на майката в утробата, но и на бащата, и то само два часа, след като го е чуло.

Първо се разпознава гласът на майката, като нейният глас достига до бебето чрез костната система на жената. Затова е логично, че бебето разпознава първо гласа на майката, а след нея – на бащата, обясни доц. Димитрова.

Също така бебето улавя вибрациите, когато майката слуша музика например. Оказва се например, че ритмиката на Моцартовите произведения е много близка до ритъма на човешкото сърце, което е най-близкият шум, който бебето чува и затова изследвания, направени в тази посока, показват много любопитни резултати.

Друг момент, който влияе на пренаталното възпитание е общуването на майката с приятни хора, както и нейното обграждане от красиви неща, поясни доц. Димитрова.

Всяка една стресова ситуация повлиява нервната система както на майката, така и на бебето, и макар бебетата да са много устойчиви на стрес, трябва да се щади майката и да внимава със стресовите ситуации.

Георги Амалиев, акушер-гинеколог от УСБАЛАГ "Селена", разказа за най-честите митове, свързани с раждането. Според него както има много митове, сатанизиращи секциото, така има и неверни твърдения, свързани с вагиналното раждане.

Д-р Амалиев сподели, че е много важно бъдещата майка да обсъди начина на раждане с наблюдаващия я акушер-гинеколог, който да е запознат с нейното състояние и развитието на бебето, за да прецени кое ще е най-доброто решение.

Той сподели, че е много важно за акушер-гинеколозите дали жената ражда за пръв или пореден път, и това е обстоятелство, което се взима предвид при решението за начина на раждане – дали ще е нормално или оперативно.

Онлайн изданията на „Форум бременност и детско здраве“ се организират с генералното партньорство на тъканна банка „Селена Целс“ и с подкрепата на Select Asset Management, MEDICAL DENT, Water Wipes, Colief и къмпинг „Градина“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Az-deteto.bg, Tialoto.bg; „Новите родители“, „Дневникът на мама и татко“, Bebok.eu, Mama mia, „Жената днес“.

Коментирай