Бременност

Повръщането след 14-та седмица не е свързано с бременността

Това коментираха експерти по време на онлайн изданието на „Форум бременност и детско здраве“ на Puls.bg

19.10.2020г. / 16 50ч.
Мария Дуковска
Д-р Иван Диков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Д-р Иван Диков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

При голям интерес премина първото от есенната поредица онлайн издания на „Форум бременност и детско здраве“ на Puls.bg, което се проведе на 17 октомври и се излъчи на живо в сайта на медията. Утвърдени специалисти коментираха дали повръщането по време на бременността е опасно, как позицията на бебето преди термина може да повлияе върху начина на раждане, как пробиотиците помагат на бъдещите майки и как те да се справят с косопада по време на бременността.

Акушер-гинекологът д-р Иван Диков от УСБАЛАГ „Майчин дом“ обясни, че повръщането е един от началните признаци на бременността, който се наблюдава при всяка втора бременна.

„Жените повръщат през първия триместър. Ако след 14-та седмица имат такива оплаквания, те най-често не са свързани с бременността, а с гастроентерологични проблеми“, заяви д-р Диков.

Той припомни, че жените стават по-чувствителни към определени храни и миризми. За да се справят с гаденето, бременните трябва да избягват тежки храни, да пият повече течност и да се разхождат по-дълго време навън.

В случай, че причината за повръщането не е свързана с определени храни и миризми, лекарят препоръчва изследване на урината. Ако в урината има наличие на ацетон или бременната забележи намаляване на теглото, или се чувства отпаднала, трябва да потърси лекарска помощ и да ѝ бъде назначено стационарно лечение.

„Това лечение не е страшно. Няколко дни на бременната ще ѝ бъдат вливани венозно водно-солеви разтвори, със съответните медикаменти, които да компенсират загубата на електролити. Ако не се пристъпи към тези вливания, нещата могат да се задълбочат и да се стигне до тежко състояние“, уточни д-р Диков.

Повече разходки навън препоръча и д-р Румен Велев, изпълнителен директор на II САГБАЛ „Шейново“. По думите му физическата активност в последния етап на бременността помага бебето да се обърне с главата надолу, което е предпоставка за нормално раждане.

„Когато към края на бременността правим оценка на начина на раждане, тогава освен разположението на бебето в матката, т.е. дали е надлъжно, или напречно, ние гледаме и как е разположена самата главичка във входа на таза, накъде е разположено гръбчето на бебето“, обясни д-р Велев в разговор с водещата на Форума Румяна Тасева.

Изпълнителният директор на II САГБАЛ „Шейново“ уточни, че до 32-ра седмица често бебето е разположено в седалищно предлежание. След това то се завърта и заема главично предлежание.

„В повечето случаи веднъж обърнало се, бебето не променя позицията си. При жените, чиито плодове са в седалищно прилежание, изчакваме до последно и прилагаме различни прийоми, с които да помогнем на бебето да се завърти“, заяви д-р Велев.

Новото онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“ се фокусира върху още една важна тема – приемът на пробиотици по време на бременността.

„При липса на пробиотици страда гастроентериалният тракт. Пробиотиците повишават имунитета, намалявайки хроничното възпаление. Използването им има минимални странични ефекти, които обаче не са вредни за здравето“, коментира акушер-гинекологът д-р Виолета Стратиева.

По думите ѝ пробиотиците са полезни и за кърмачетата, защото намаляват коликите и помагат за по-бързото им преминаване. За ползите от кърменето говори консултантът по кърмене Ася Демирева.

„За да има кърма една жена, в началото е важна бързата връзка между нея и бебето. Ако те са разделени 2 – 3 дни, както се случва при жените, родили с цезарово сечение, кърменето става по-трудно, но не и невъзможно“, заяви Ася Демирева.

Форумът засегна още една важна тема – тази за косопада по време на бременност и след раждане. Дерматологът д-р Надежда Хаджиева изясни на какво се дължи загубата на коса по време на тези период.

„Бременността и раждането са причина на реактивен дифузен косопад, защото това е период на повишени нужди от витамини и минерали. Дифузният косопад се появява, защото са изчерпани депата, отговорни за космения подраст. Периодът на изчерпване на депата е бавен, нужни са около 3 – 6 месеца, за да започне косопадът. Затова той често се появява в последния триместър на бременността и след раждането“, обясни д-р Хаджиева.

По думите ѝ бременните могат да започнат терапия срещу косопада. Нужни са подходящи шампоани и маски за коса, които могат да започнат да се използват по време на бременността, както и набавяне на нужните витамини и минерали за коса – витамин А, В, цинк, селен, които се приемат след раждането.

Освен ценни съвети за физическото здраве на майката и бебето „Форум бременност и детско здраве“ отговори и на един от най-честите въпроси на родителите – защо децата лъжат. Според психолога Лучия Таскова децата започват да лъжат между 2 и 4 години. „Децата лъжат по различни причини, а родителите трябва да разберат какви са тези причини, каква е целта на лъжата. Малките лъжат най-често, за да привлекат внимание или да се отърват от наказание, ако знаят, че са направили нещо, което големите няма да одобрят“, заяви Лучия Таскова.

По думите ѝ децата между 3 и 6 години, които са в етапа на развитие на въображението си, могат да не разбират реалността или тя да ги плаши. В опитите си децата да разберат реалността, те могат да я обяснят през своя опит, и за целта да използват лъжи, познати им от приказките.

И този път „Форум бременност и детско здраве“ срещна аудиторията с популярна личност, която разкри в светлината на родител. Този път за ролята си на майка говори моделът и актриса Диляна Попова.

„Спокойствието е най-ценното, което може да има една жена по време на бременността. Мисля, че това е много важно и за плода“, сподели Диляна Попова.

Красивата актриса заяви, че и според нея родителите трябва да се учат от децата.

„Много майки забраняват на децата си да гледат телефони и таблети. Аз не съм крайна, защото знам, че това е бъдещето, светът, който го заобикаля и детето не може да бъде по-различно от другите. Но трябва да се сложат и някакви граници“, заяви Диляна Попова.

Новото онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“ достигна до над 5400 уникални потребители, посетили каналите на Investor Media Group, а в социалните мрежи мащабът е дори още по-голям – над 11 000 души.

Цялото онлайн издание на Форума може да гледате ТУК, както и на 20 октомври, от 9 часа, по Bulgaria ON AIR. Следващата среща с утвърдени специалисти ще бъде на 31 октомври, а повече информация за темите и лекторите може да намерите на https://events.puls.bg/.

„Форум бременност и детско здраве“ се провежда с генералното партньорство на Lactoflor и Parusan, и с подкрепата на Sensibel Nachtkerzen и Select Asset Management.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Az-deteto.bg, Tialoto.bg, Новите родители, Mamamia.bg, Bebok.eu, Дневникът на мама и татко, Жената днес, Grazia Online и София играе/Sofia plays.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати