Бременност

Често допускани грешки с употребата на тест за бременност

Как можем да се заблудим с фалшиво отрицателен или положителен резултат

07.04.2022г. / 12 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако имате съмнение, че сте бременна, вероятно първото нещо, което бихте направили е да посегнете към теста за бременност. С употребата му обаче могат да се допуснат някои грешки, които да направят резултата неверен. Кои са те?

Правите теста твърде рано в месечния ви цикъл

Ако направите теста твърде рано в месечния ви цикъл, той може да не е верен. Възможно е да даде погрешен отрицателен или положителен резултат. Най-често прекалено ранното тестване за бременност скоро след настъпването на менструацията може да даде фалшиво отрицателен тест заради човешкия хорион гонадотропин – хормонът, който се нуждае от време, за да се натрупва в организма след настъпване на бременността.

Кога да направите повторен тест за бременност?

Отчитате резултата прекалено рано след взимане на проба

Ако сте нервни и нямате търпение да видите резултата, не бързайте. Избързването с резултата почти сигурно ще ви подведе. Внимателно прочетете указанията на опаковката. Там са посочени и начините, по които да вземете проба от себе си и да я поставите по правилния начин върху маркерите.

Чакате твърде дълго

Инструкциите за употреба на теста за бременност са там с причина. Това означава, че не трябва да чакате повече уж за по-сигурно. Ако изчакате след указаното време, това може да направи теста напълно невалиден и да ви даде фалшиво отрицателен или положителен резултат. Най-често се наблюдава фалшиво отрицателен тест, който може да ви заблуди.

Грешни употреби на теста за бременност

Правите теста в грешното време от деня

Трудно е да се устои на стремежа да разберете веднага дали сте бременна, но трябва да направите теста в точното време. Най-добре е да го направите сутрин, затова изчакайте, ако съмненията ви са се появили в по-късните часове на деня. Първата сутрешна урина е най-наситена с хормони и вещества, които ще помогнат тестът да бъде максимално точен.

Кога е най-подходящият ден за тест за бременност

Не отивате при гинеколог на преглед след положителен тест

Най-добрият и сигурен начин да разберете дали сте бременна е да си направите преглед при гинеколог. Ако тестът за бременност е дал положителен резултат е задължително да го направите.

Коментирай
Свободно време