Бременност

Защо да тренираш през бременността и как?

Редовното движение ще ти помогне да облекчиш болките в гърба и кръста, констипацията, подуването и отичането на крайниците

08.01.2021г. / 13 44ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Не е ли бременността идеалното време да се отпуснеш, да си почиваш и да не мислиш за тренировки? И без това ще качиш килограми, а и това непрекъснато чувство на умора е чудесно извинение за повече време на дивана.

Всъщност не! Освен ако няма изрична медицинска причина, заради която твоят лекар те е предупредил да ограничиш движението, то трябва да бъде редовна част от ежедневието ти!

Защо да тренираш през бременността?

Редовното движение ще ти помогне да:

Облекчиш болките в гърба и кръста, констипацията, подуването и отичането на крайниците;

Имаш по-здрав сън;

Да не качиш твърде много килограми;

Да имаш по-добър мускулен тонус и издръжливост;

Да бъдеш в по-добро настроение.

Има твърдения, че активната бременност намалява времетраенето на контракциите и риска от оперативно раждане, но това никой не може категорично да ти го обещае.

Как да тренираш правилно през бременността?

Най-важното правило за активна бременност е БЕЗОПАСНОСТ! Увери се, че имаш зелена светлина от наблюдаващия те гинеколог преди да се захванеш с нещо различно от ходене.

При повечето бременни липсват противопоказания за активна бременност, но при някои жени бременността протича с усложнения, които налагат ограничаване на движението. Сред тези усложнения са:

Някои сърдечни и белодробни заболявания;

Прееклампсия или високо кръвно налягане;

Цервикални проблеми;

Вагинално кървене;

Проблеми с плацентата;

Многоплодна бременност;

Сериозна анемия.

Така че първата стъпка е да получиш разрешение от твоя гинеколог да се движиш. А втората да го направиш по безопасен начин!

За повечето бременни жени 30 минути умерена активност на ден е напълно приемлива. Общото правило е, докато се движиш и тренираш да можеш да водиш диалог без да се задъхваш! Твърде интензивните упражнения отвеждат кислорода от матката към мускулите. Затова ако усетиш, че започваш да се задъхваш, намали темпото!

Една от най-подходящите за бъдещи майки физически активности е ходенето пеша. То натоварва минимално ставите и е чудесен начин за намаляване на стреса и напрежението.

Други подходящи упражнения за бременни са плуване и водна аеробика, йога и гимнастика за бременни. Тренирането с леки тежести също е напълно допустимо, стига упражненията да се изпълняват правилно.

Задължително преди тренировка е добре да разгрееш, а в края ѝ да се разтегнеш, за да избегнеш мускулни схващания и болки. Важно е също да приемаш течности и да не допускаш дехидратация.

Сред спортовете, които трябва да избягваш, са тези които изискват продължително лежане по гръб, контактни спортове като волейбол и баскетбол; бойни спортове, които могат да причинят травми и нараняване; ски и каране на кънки; водни ски, сърф и гмуркане; езда и спортове, които се провеждат на висока надморска височина или при висока температура като гореща йога.

Добре е да тренираш с опитен инструктор, който е запознат със състоянието ти има опит в работа с бременни жени. Това ще ти помогне не само да се чувстваш спокойна, че изпълняваш всичко правилно и безопасно, но и да останеш мотивирана.

Ако не можеш да намериш инструктор или искаш да избегнеш посещението на зала през бременността, опитай някоя специализирана онлайн програма с тренировки за бременни като „Мама ще съм“. Програмата е записана от професионален инструктор с над 10-годишен опит. В нея са включени:

9 професионално заснети тренировки, подходящи за бъдещи майки;

Видео с леки разтягащи упражнения за всеки ден, които помагат за предотвратяването на мускулни болки и схващания;

Видео с упражнения за последния месец, насочени към отпускане на тазобедрените стави и подготовка за раждане.

В програмата може да се включиш във всеки един момент от бременността си, но колкото по-рано толкова по-добре. Повече за „Мама ще съм“ можеш да научиш ТУК.

Коментирай