Бременност

Косопад по време на бременност – как да предпазите косата си

Методи за подобряване растежа на косата

16.03.2021г. / 12 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Косопадът е едно от най-често срещаните предизвикателства, с които се сблъскват бременните жени. Между 30 и 60% от бременните жени губят част от косата си по време на бременността и след раждането. Интензивността на загубата на косата варира в зависимост от индивидуалните особености на жената, здравословното ѝ състояние и начина ѝ на живот и хранене.

Каква е връзката между отслабването и косопада?

Интензивният косопад може да предизвика голям стрес и безпокойство у жените, борещи се с него. Загубата на гъстата, бляскава и здрава коса е шок за всяка жена, а стресът утежнява още повече положението.

Хормонални промени

По време на бременността настъпват драматични хормонални промени в женския организъм, които допринасят за загубата на коса. Обикновено човешкият хорионгонадотропин е първият хормон, който се променя в тялото на бременната, последван от естрогена и прогестерона, които също се повишават през бременността. Това води до редица промени в тялото.

Какви са причините за косопад след раждането

Косата расте на цикли. Тя има активни фази и фази на покой. Някои косми могат да растат по-бързо от други. Възможно е и да се удължи фазата на покой, което да отнеме значително повече време, докато се появи коса с нормален и възстановен растеж.

Мощни суперхрани срещу косопад (галерия)

Въпреки това, по време на бременността високите нива на естроген поддържат косата в по-дълга фаза на растеж, което я поддържа в добра форма. Естрогенът подобрява и кръвообращението, като увеличената циркулация на кръвта е важна и за развиващия се плод.

Как да предотвратите косопад по време на бременност и след раждане?

Богата и здравословна диета

Придържайте се към богата и балансирана диета. Разнообразието от хранителни вещества допринася в превенцията на загубата на коса. Диетата ви трябва да включва много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, овесени ядки, семена, храни, богати на желязо, цинк, витамини от група В, омега-3 и 6 мастни киселини, витамин Е, биотин. Тези вещества стимулират растежа на косата и предпазват от загуба на косми.

Ефикасен домашен трик помага срещу косопад

Свързани статии

Намалете стреса

Стресът е водещ фактор, влияещ върху много процеси в организма на бременната жена, включително косопада. Опитайте йога за бременни, медитация, разходки сред природата, повече сън.

10 натурални лека при косопад

Поддържайте косата добре хидратирана

За да предотвратите косопада, използвайте точните продукти. Избирайте грижа за кожата, която хидратира и подхранва. Това ще намали стреса върху косата и ще я подхрани.

Коментирай