Меню

Овчарски пай за вегани

12 август 2017 | 06:03 | Илияна Николова
5 от 3 гласа
Добави в любими
1 супена лъжица олио
2 супени лъжици намачкан чесън
1 глава лук, ситно нарязана
3 стръка целина
2 моркова
2 чаши гъби
1 чаша варена царевица на зърна
¼ чаша ситно нарязан магданоз
1 супена лъжица доматена паста
1 супена лъжица мащерка
1 чаена лъжица градински чай, сушен
сол на вкус
черен пипер на вкус
2 чаши разтворен зеленчуков бульон
1 супена лъжица брашно
4 големи картофа
50 г веганско масло или кокосово масло
½ чаша соево мляко
90 мин.

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

В дълбок тиган загрейте мазнината. В нея запържете чесъна и лука. Към тях добавете целината и морковите, ситно нарязани. Разбъркайте и след това прибавете гъбите и царевицата. Отново разбъркайте няколко пъти. Овкусете с мащерката и магданоза, солта и пипера на вкус. Добавете доматената паста и разбъркайте. Важно е котлонът да е на слабо, за да не загорят продуктите.

Добавяйте разтворения бульон на равни части и на бавна струя като между всяко прибавяне разбърквате, за да поемат зеленчуците от течността и да се задушат. Сгъстете с брашното и разбъркайте зеленчуковата яхния. Гответе, разбърквайки, в продължение на 7-8 до 10 минути и свалете от котлона.

В друг съд сварете картофите, предварително нарязани на едри кубчета. След като се сварят, отцедете водата. Овкусете със сол и пипер на вкус. Намачкайте с решетъчна лъжица. Добавете веган маслото и соевото мляко. Разбъркайте добре сместа, за да се получи пюре.

Зеленчуковата яхния прехвърлете в кръгла тава за печене. Покрийте обилно отгоре с картофеното пюре. Натиснете с шпатула, за да получите характерните за овчарския пай форми. Печете в загрята на 220 градуса фурна до получаване на златиста коричка.

Снимки: Tasty

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай