Готварство

Пълнени сладки картофи с боб и авокадо

22 Дек 2019 | 05:23 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 90 мин Порции: 4
Пълнени сладки картофи с боб и авокадо

Продукти:

  • 4 сладки картофа
  • ½ чаша кремообразен сос от кашу
  • 1 чаена лъжица сок от лайм
  • ½ чаена лъжица черен пипер
  • ½ глава лук, нарязан на ситно
  • 1 и ½ чаени лъжици олио или зехтин
  • ¼ чаена лъжица чеснов прах
  • ¼ чаена лъжица лучен прах
  • ¼ чаена лъжица кимион
  • ¼ чаена лъжица чили
  • ½ чаена лъжица сол
  • 300 г черен боб от консерва, отцеден
  • ½ авокадо, нарязано
  • Пресен кориандър, ситно нарязан за поръсване

Приготвяне:

Загрейте фурната на 220 градуса. Поставете сладките картофи в намазнена тава за печене и печете цели за около 50 минути или докато лесно можете да вкарате вилица в тях.

Разклатете соса от кашу, ако се е утаил. В него разбъркайте сока от лайм и добавете черния пипер. Оставете настрана.

10 минути преди картофите да са готови, загрейте олиото в тиган на средна температура. Запържете лука за 5 минути. Добавете подправките към него и гответе още 3 минути. След това прибавете черния боб в тигана. Разбъркайте. Гответе, докато бобът се стопли напълно и омекне още.

Издълбайте леко месото на сладките картофи, така че да се получи нещо като лодка, но не прекалено дълбока. Поставете плънка от боба, кубчета прясно авокадо и кориандър (може и магданоз). Сервирайте веднага. По желание добавете и нарязана прясна люта чушка.

Снимка: iStock

Вижте още: