Готварство

Картофен огретен с лук и кашкавален сос

08 Сеп 2018 | 05:56 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 120 минути Порции: 4
Картофен огретен с лук и кашкавален сос

Продукти:

  • 4 големи картофа, нарязани на филийки
  • 1 глава лук, нарязана на кръгове
  • сол и черен пипер на вкус + ½ щипка сол
  • 3 супени лъжици масло
  • 3 супени лъжици брашно
  • 2 чаши прясно мляко
  • 1 и ½ чаши настърган кашкавал

Приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. Намазнете тава за печене. В нея подредете нарязаните на филийки картофи като си оставите за покриване. Отгоре разпределете кръговете лук. Покрийте с останалите картофи. Овкусете със сол и черен пипер.

В малък тиган разтопете маслото на средна температура. В него изсипете брашното и солта, разбъркайте. След това добавете млякото и отново разбърквайте, докато сместа се сгъсти. В соса прибавете кашкавала и оставете да се разтопи за 2-3 минути.

Залейте картофите със сместа. Печете за около час и половина под фолио. Малко преди да извадите от фурната махнете фолиото, за да хване коричка.

Снимка: iStock

Вижте още: