Супа с печен карфиол и шери
22 Мар 2019 | 08:53 | Илияна Николова Време на приготвяне: 60 мин Порции: 4
Продукти:
- 1 глава карфиол, накъсан на розички
- 2 супени лъжици зехтин
- ¼ чаена лъжичка индийско орехче
- 2 чаени лъжици чеснови гранули
- 1 и ½ чаена лъжица сол
- ½ чаена лъжица черен пипер
- 1 супена лъжица масло
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 3 супени лъжици брашно
- 500 мл пилешки бульон
- 1 чаша прясно мляко
- 1 супена лъжица сухо шери
Приготвяне:
Загрейте фурната на 230 градуса. Поставете карфиола в тава за печене. Овкусете със зехтин, индийско орехче, чеснови гранули, сол, пипер. Покрийте с фолио и печете за 30-40 минути, като на всеки 10 минути разбърквате. 10 минути преди да извадите от печката махнете фолиото. Извадете изпечения карфиол и оставете настрана.
В дълбок тиган разтопете маслото на средна температура. Запържете в него нарязания лук до златисто или около 10 минути. Поръсете брашното върху лука и разбъркайте, докато полепне добре. Бавно налейте бульона и млякото в тигана (или тенджерата). Разбърквайте, докато брашното се разтвори напълно и се сгъсти. Намалете котлона.
Добавете шерито към печения карфиол. Разбъркайте. Сервирайте, като поднесете бистрата супа в купички, а в центъра ѝ добавите колкото розички карфиол желаете.
Снимка: iStock
Вижте още: