Готварство

Супа с печен карфиол и шери

22 Мар 2019 | 08:53 |
Рейтинг:
Време на приготвяне: 60 мин Порции: 4
Супа с печен карфиол и шери

Продукти:

  • 1 глава карфиол, накъсан на розички
  • 2 супени лъжици зехтин
  • ¼ чаена лъжичка индийско орехче
  • 2 чаени лъжици чеснови гранули
  • 1 и ½ чаена лъжица сол
  • ½ чаена лъжица черен пипер
  • 1 супена лъжица масло
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 3 супени лъжици брашно
  • 500 мл пилешки бульон
  • 1 чаша прясно мляко
  • 1 супена лъжица сухо шери

Приготвяне:

Загрейте фурната на 230 градуса. Поставете карфиола в тава за печене. Овкусете със зехтин, индийско орехче, чеснови гранули, сол, пипер. Покрийте с фолио и печете за 30-40 минути, като на всеки 10 минути разбърквате. 10 минути преди да извадите от печката махнете фолиото. Извадете изпечения карфиол и оставете настрана.

В дълбок тиган разтопете маслото на средна температура. Запържете в него нарязания лук до златисто или около 10 минути. Поръсете брашното върху лука и разбъркайте, докато полепне добре. Бавно налейте бульона и млякото в тигана (или тенджерата). Разбърквайте, докато брашното се разтвори напълно и се сгъсти. Намалете котлона.

Добавете шерито към печения карфиол. Разбъркайте. Сервирайте, като поднесете бистрата супа в купички, а в центъра ѝ добавите колкото розички карфиол желаете.

Снимка: iStock

Вижте още: